Aktiespararna

Volvo och Sandvik bland favoriterna

Av Eric Emanuelsson
6 oktober 20234 min lästid
Lars Söderfjell är aktiechef på Ålandsbanken.
Verkstadssektorn har gått stark under en längre tid på Stockholmsbörsen. Ålandsbanken ger ny sin syn på sektorn inför rapportsäsongen och pekar ut sina favoritbolag samt de bolag där man ser en större risk inför Q3-rapporterna.

Ålandsbanken har tagit ett stort grepp på verkstadssektorn inför den kommande rapportsäsongen och bedömer att det största fokuset kommer att ligga på den organiska tillväxten.

Banken konstaterar att under de senaste fyra kvartalen har orderingång och försäljning varit stark, vilket till stor del förklarats av de prishöjningar som genomfördes under hösten 2022 och som därefter fått genomslag i bolagens intäkter.

Organiska tillväxten dämpas

Jämförelsetalen blir dock, från och med det tredje kvartalet 2023, alltmer utmanande och Ålandsbanken räknar med betydligt lägre organisk tillväxt under de kommande tre till fyra kvartalen för samtliga bolag i sektorn.

"För de tre stora svenska maskinbolagen (Atlas Copco, Sandvik och SKF) bedömer vi att den organiska tillväxten i intäkterna dämpas från knappt 13% i 2Q23 till 3-4% under detta kvartal", skriver man.

Samtidigt bedömer banken att vinstmarginalerna kommer att fortsätta hållas uppe på höga nivåer. Förbättringar i leveranskedjorna bör också leda till effektivitetsvinster i produktionen och en svag krona ger även stöd till marginalerna.

ABB, Assa Abloy, Sandvik och Volvo är favoriterna

"Vi ser totalt sett en relativt neutral risk/reward för sektorn inför rapporterna. Avgörande för kursreaktionerna kommer sannolikt att vara orderingången för de bolag som rapporterar sådan och framåtblickande kommentarer och indikationer om utvecklingen under inledningen av fjärde kvartalet".

Ålandsbankens favoriter i verkstadssektorn är ABB, Assa Abloy, Sandvik och Volvo, där man har en positiv syn på aktierna.

"Dessa bör kunna leverera resultat i linje med marknadens förväntningar. Vi ser en större risk i Alfa Laval (energimarginaler), Atlas Copco (orderingång inom Vakuumteknik) samt SKF (hög volatilitet i vinstmarginalerna)", skriver Ålandsbanken.

Atlas dyrast - Volvo billigast

Vad det gäller värderingen så ligger sektorn totalt sett i linje med genomsnittet för de senaste tio åren. Atlas Copco är i vanlig ordning det bolaget som har den högsta vinstmultipeln (~25x för A-aktien) och Volvo det lägsta på p/e 10x tillsammans med SKF.

Assa Abloy och Sandvik handlas i underkant av sina historiska intervall, baserat på Ålandsbankens vinstprognoser som dock är högre än marknadens genomsnitt.

"Vi ser en god långsiktig potential i flertalet bolag men bedömer att det kan bli svårt att få någon betydande uppvärdering så länge som konjunkturläget fortsätter att vara osäkert", skriver banken.

Därför gynnas Assa och Volvo

Vad det gäller en av bankens favoriter, Assa Abloy, så tror Ålandsbanken att bolaget kommer kunna gynnas av fallande insatsvarupriser, fortsatt stabil efterfrågan i USA och lägre kostnader för förvärvet av HHI/Kwikset under kvartalet.

Banken anser också att Volvo har goda förutsättningar att leverera ännu ett starkt kvartal drivet av fortsatt höga utleveranser och förbättrade leveranskedjor. Ålandsbanken skriver också att orderingången från Nordamerika har överraskat positivt under Q3, vilket minskar risken för 2024. Bolaget gynnas också av den svaga kronan mot dollarn.

"Våra vinstprognoser är 5-6% högre än konsensus för kvartalet, vilket bidrar till vår positiva syn på aktien", skriver banken.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

LÄS MER: Förvaltaren om tappet i Evolution

LÄS MER: Carnegie: Ta in transportbolaget i dippen

Dela med dig