Aktiespararna

Positionera dig för trendskiften

Av Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark
24 maj 20176 min lästid

Att handla med börshandlade fonder, så kallade ETF:er, är enklare och mer spännande än vad många tror. Här är åtta strategier för aktiva aktie- och fondsparare.

Om du har en klar marknadssyn kan du med enkelhet få exponering i portföljen mot en specifik marknad med en börshandlad fond, även kallad ETF. Det kan exempelvis handla om att du vill tjäna på en framväxande trend i samhället som cybersäkerhet eller om du tror mycket på en enskild marknad som exempelvis tillväxtlandet Vietnam. Du kan även bredda portföljen med hjälp av börshandlade fonder fokuserade på till exempel olja eller ädelmetaller.

Investeraruniversumet och nya möjligheter öppnas således med börshandlade fonder. Fördelarna med ETF:er är flera, vilket vi lyfte fram i föregående nummer av tidningen Aktiespararen. Börshandlade fonder är billiga, enkla och handeln går vanligtvis snabbt. På dagens snabbrörliga marknad slipper du dessutom vänta på försäljningslikviden som när du handlar med traditionella aktiefonder. Med ETF:er har du i stället kapitalet tillgängligt för omplacering direkt.

Strategi nummer 1. Du tror långsiktigt på området, teknologin eller sektorn, men vill inte ta risken genom att köpa enskilda bolag i branschen. Med snabba teknologiskiften är det ytterst svårt och riskabelt att försöka fånga enskilda vinnare. Dagens marknadsledare kan i värsta fall bli morgondagens förlorare. För att undvika denna risk, men samtidigt dra fördel av sektorns utveckling, kan du köpa en industrispecifik teknologi-ETF.

Här kan vi lyfta fram spännande, nya teknologier som robotisering, 3D-printning, biometri eller cybersäkerhet. Om du vill ha exponering mot robotisering kan du köpa
ETF:n RoboGlobal som handlas med symbolen ROBO i USA. Om du är mer intresserad av cyber­säkerhet kan du spela sektorn genom att köpa ETF:erna PureFunds Cyber Security (HACK) eller First Trust Cybersecurity (CIBR) som också är noterade i USA.

Strategi nummer 2. Du vill diversifiera risken i portföljen genom att addera nya marknader. Börshandlade fonder kan vara ett perfekt diversifieringsverktyg eftersom de tillhandahåller en annorlunda risk­exponering. Svenska investerare tenderar som bekant att enbart äga svenska börsbolag och Sverigefonder.

Ett sätt att komplettera sin svenska aktieportfölj är att blicka ut i världen. Du kan exempelvis få exponering mot bolag i exempelvis Australien genom iShares MSCI Australia (EWA) eller Brasilien genom iShares MSCI Brazil (EWZ). Även om den globala ekonomin blir alltmer sammanflätad och att korrelationen mellan olika marknader successivt konvergerar, kan det vara sunt ur ett riskperspektiv att sprida marknadsrisken i nu­läget.

Strategi nummer 3. Du tror börsen ska ned och vill därmed ha portföljskydd mot förväntade nedgångar. Här kan du använda dig av de klassiska björnprodukterna som XACT Bear med eller utan hävstång. Att tajma marknaden, speciellt på nedsidan, är bland det svåraste som finns. Att dessutom använda belåning i denna affär gör att du ska vara mycket säker på din marknadstro för att det ska vara lönt att försöka.

Strategi nummer 4. Du tror på börsnedgångar men vågar inte spekulera i björnprodukter. Ett annat sätt att skydda portföljen mot nedgångar med hjälp av börshandlade fonder är att köpa traditionella säkra placeringar som ädelmetallerna guld, silver eller statsobligationer.

Du kan exempelvis få exponering mot guldpriset genom att köpa
ETF:n SPDR Gold Shares (GLD) eller mot silverpriset genom att köpa iShares Silver (SLV). En annan traditionell trygg hamn på världens kapitalmarknad finns på obligationsmarknaden och i synnerhet hos amerikanska stats­obligationer.

Om du tror att räntan kommer fortsätta ned i händelse av en eventuell konjunkturavmattning kan du gå lång duration (långa löptider) genom att köpa ETF:n
iShares 20 Plus Year Treasury Bond (TLT). Den omvända relationen mellan ränta och obligationspriser gör att obligationspriset stiger när räntan faller. Uppgången blir särskilt stor för obligationer med längre löptid.

Har du en positiv syn på ekonomin och börsen i allmänhet finns även här gott om alternativ.

Strategi nummer 5. Är du av tron att högre tillväxt och högre inflation ska infinna sig, och att räntan därför ska upp, kan du ta ett bet på detta genom att köpa ETF:n Pro­Shares UltraPro Short 20+ Year Treasury (TTT). Ett värdepapper som stiger i värde när räntan stiger och obligationspriset faller.

Strategi nummer 6. Precis som XACT Bear kan agera bra ”hedge” i portföljen om du inte gärna vill sälja av något av dina aktieinnehav, kan XACT Bull vara ett bra komplement om du i stället vill öka på din exponering mot aktiemarknaden. Möjligheten till hävstång finns även här.

Strategi nummer 7. Att ha en bra stomme i portföljen är alltid en sund investeringsfilosofi och här får XACT Högutdelare (XACTHDIV) utgöra ett gott exempel. En relativt nyöppnad ETF med tillgång till en korg av utdelande nordiska bolag som genom året uppvisat låg volatilitet i aktien och generellt rört sig nära index (betavärde runt 1). Strategin är en så kallad smart beta strategi och har historiskt genererat en högre avkastning jämfört med ett traditionellt marknadsviktat nordiskt index.

Strategi nummer 8. Volatiliteten (hur kraftigt börsen svänger) speglar riskaptiten på marknaden där en låg siffra indikerar hög riskaptit och vice versa. I goda börstider tenderar rörelserna på börsen att vara betydligt mindre än i tider av oro. Vill du som investerare spekulera i detta kan du köpa en ETF med en inverterad exponering mot volatilitetsindex (VIX), alltså där du tjänar pengar när riskaptiten är god och rörelserna är små.

Exempel på en sådan ETF är ProShares Short VIX Short-Term Futures ETF.

Dela med dig