Aktiespararna

Proffsets varning: ”Börsen kommer rasa 40 procent”

Av David Flatbacke-Karlsson
11 april 20183 min lästid

Recession och en kraftig sättning på aktiemarknaden.
Det är vad som är att vänta, enligt ansedde investeringschefen.

Sötebrödsdagarna är över.

I stället går det att räkna med dystrare ekonomiska tider.

Scott Minerd, investeringschef på analysfirman Guggenheim, ser ett ordentligt ras på börsen framför sig.

Hittills har 2018 varit ett börsår fyllt av volatilitet och svängningar. Men det är ingenting mot vad som lurar runt hörnet, anser en expert.

– Slutligen, när vi får en recession, kommer vi att få se en ordentlig press på aktier i takt med att skulderna stiger. Jag tror att vi kommer att nå en peak där vi ser en tillbakagång på 40 procent när det handlar om aktier, säger Scott Minerd, investeringschef på analysfirman Guggenheim, till CNBC.

Scott Minerd är noga med att framhålla att han tror att aktier som tillgångsslag har goda möjligheter att fortsätta utvecklas starkt i år. De riktiga bekymren kommer att synas först i slutet av 2019 och under 2020.

Han anser att det stora problemet beror på president Donald Trumps offensiva, ekonomiska åtgärder i en period där centralbanken Federal Reserve försöker hitta en balans genom att höja styrräntorna och släppa på sin tidigare mer lättvindiga penningpolitik.

”Ekonomin mognar”

Scott Mínerd menar att statsskulden i USA, som är uppe på en rekordnivå av 8,83 triljoner dollar enligt CNBC, kommer att spela en stor roll i den ekonomiska utvecklingen.

När räntorna höjs kommer bolagen att få svårare med sin finansiering allt eftersom i takt med att effekterna av skattereformerna rinner av.

Då de korta räntorna når en nivå om 3 procent kommer skulderna att stiga tillräckligt för att göra en recession till verklighet, betonar Scott Minerd.

– Den (statsskulden) kommer att bli svårare att svårare och svårare att hantera. Någon gång kommer ekonomin att börja mogna och flödet av pengar att stabilisera sig och sedan bli mindre. Då blir det svårare för att alla att serva stadsskulden, säger han.

Sparkar problemen framför sig

När turbulensen väl är ett faktum kommer Fed att gå tillbaka till samma typ av penningpolitik som hjälpte ekonomin ur under den senaste recessionen i färskt minne, tror Scott Minerd.

– Allt de gör är att sparka problemen framför sig. Kollisionen som vi är på väg mot kommer bara att komma senare och bli ännu värre, säger Guggenheimchefen.



Dela med dig