Aktiespararna

Prognosen: Bostadspriserna lär börja sjunka igen

Av Finwire
30 augusti 20231 min lästid
Swedbanks sammanvägda boindex noteras på ny rekordlåg nivå om 92, ned från 95 i det första kvartalet. Mätningarna sträcker sig tillbaka till 2005.

Om boindex underskrider 100 menar Swedbank att många hushåll kan få problem med att få sin ekonomi att gå ihop. Det är också en signal om ökad sannolikhet för lägre priser på bostadsmarknaden.

"Förklaringen är stigande bolåneräntor och högre bostadspriser. Ett hushåll som köper en bostad idag behöver nu i genomsnitt lägga 33 procent av disponibel inkomst på boendeutgifter. Men många behöver betala mer än så", säger Arturo Arques Swedbank och sparbankernas privatekonom.

Boindex för hus sjönk till 92, från 93, medan bostadsrätter sjönk till 93, från 96.

Bostadspriserna lär börja sjunka igen

Ännu större del av budgeten går till boendet i större städer som Stockholm eller Göteborg. Där behöver ensamstående som köper en bostadsrätt idag i genomsnitt lägga 75 respektive 63 procent av sin disponibla inkomst på boendeutgifter.

Swedbank menar att sannolikheten är hög för att bostadspriserna börjar att sjunka igen. Framförallt gäller det bostadsrätter som har svag balansräkning med systematiska underskott.

Dela med dig