Aktiespararna

Rådet: Köp aktien före morgondagens rapport

Av Eric Emanuelsson
17 oktober 20233 min lästid
Slå till på utdelningsmaskinen Handelsbanken inför Q3-rapporten. Det är analyshuset Kepler Cheuvreuxs råd. Kepler höjer riktkursen från 120 till 130 kronor och upprepar köp.

Handelsbanken kommer med sin Q3-rapport i morgon onsdag, Nordea på torsdag och SEB i mitten på nästa vecka, den 25 oktober.

Är du sugen på att ta in ngn bank-aktie inför rapporterna så är det Handelsbanken du ska slå till på, enligt analyshuset Kepler Cheuvreux.

Kepler sköter analyserna för Swedbank, och under måndagen publicerades flera nya analyser på Swedbanks sajt Aktiellt.

Köp Handelsbanken inför Q3

Vad det gäller Handelsbanken spår Kepler att banken gör ett rekordkvartal med ett räntenetto högre än 12 miljarder kronor och fortsatt låga kreditförluster.

"Vi tror att nuvarande vd:n kommer att fortsätta att leverera under hennes sista kvartal vid rodret och anser att aktien är undervärderad. Vi behåller vår Köprekommendation och höjer vår riktkurs från 120 SEK till 130 SEK inför rapporten", skriver analyshuset.

I dag kostar en aktie cirka 100 kronor, vilket ger en uppsida på cirka 30%.

Sänker Nordea till behåll

När det kommer till Nordea spår Kepler att bankens räntenetto slår rekord i Q3 och Q4, med en räntemarginal som håller emot bättre än konkurrenterna under 2024, tack vare Nordeas hedge av räntenettot.

Trots detta ser Kepler en begränsad uppsida i aktien, då de anser att den redan har en rimlig värdering. Analyshuset väljer därför att sänka sin rekommendation från tidigare köp till behåll, och med en riktkurs på 11,80 EUR (tidigare 12,20).

Kepler Cheuvreux spår även ett rekordkvartal för SEB, men tror också att detta redan återspeglas i den nuvarande värderingen av aktien.

Sänker SEB till behåll

"Vi anser att oron för fastighetssektorn i Sverige är överdriven, men vi förväntar oss fortfarande högre nedskrivningar under kvartalet. Vi höjer våra estimat inför Q3-rapporten men sänker vår rekommendation från Köp till Behåll och höjer vår riktkurs från 136 SEK till 140 SEK", skriver analyshuset.

Kepler förväntar sig också att SEB betalar ut en extra utdelning under 2024, vilket ger en total utdelning per aktie på 14,5 SEK per aktie.


Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig