Aktiespararna

Rådet: Köp den nedpressade utdelningsmaskinen - ska upp

Av Eric Emanuelsson
25 augusti 20233 min lästid
Carina Åkerström är vd på Handelsbanken. .
"Den pressade aktien framstår som köpvärd", skriver Carnegie i en ny analys. Bolaget det rör sig om är Handelsbanken.

Carnegie skriver i en ny analys att de ser köpläge i Handelsbanken med en riktkurs på 130 kronor.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Investmentbanken konstaterar i sin analys att Handelsbanken-aktien backat med 10% sedan mars 2019.

Under samma period har de tre övriga storbankerna: Nordea, SEB och Swedbank astigit med 32-62%.

"Framåt finns det emellertid - i våra ögon - goda skäl att tro på en comeback för Handelsbanken", skriver Carnegie.

Kommer visa sig under kommande kvartalen

Anledningarna är flera: Handelsbanken lämnar geografier och produktområden med otillräcklig lönsamhet. Digitaliseringen av produkter och processer slutförs framgångsrikt. Den återstående kärnan återgår till tillväxt och kostnadskontrollen förbättras.

"Vår bild är att banken redan har tagit stora steg inom flera av dessa områden och att det kommer att visa sig under de kommande kvartalen", skriver Carnegie.

Investmentbanken konstaterar att den höga räntan har gett en medvind för alla banker och att Handelsbankens räntenetto ökade med över 40% i årstakt under det andra kvartalet 2023.

Historiskt hög direktavkastning

Samtidigt har vinstprognoserna skruvats upp efter ränteuppgången, något som brukar innebära stigande aktiekurser - men Handelsbankens aktie har rört sig sidledes i flera år.

"Följden har blivit väldigt nedtryckta värderingsmultiplar och en historisk hög direktavkastning. På våra prognoser för 2023-2024 ligger P/E-talet kring 7x och direktavkastningen ser ut att bli 10% för 2023 och 13% för 2024", skriver Carnegie.

Bland utländska investerare så finns det en oro för de svenska storbankerna.

Anledningen är bankernas exponering mot fastighetsmarknaden och att det i förlängningen ska leda till att sektorn drabbas av stora kreditförluster.

Carnegie konstaterar att enligt ägartjänsten Holdings har det utländska ägandet i Handelsbanken minskat till den lägsta nivån på över 10 år. Handelsbanken sticker också ut med sin relativt stora exponering mot kommersiella fastigheter. Vid årsskiftet uppgick utlåningen till segmentet till cirka 700 miljarder kronor.

Inte orolig över fastighetsexponeringen

Men Carnegie är övertygade om att Handelsbanken är rustade för att rida ut en eventuell kommande storm. Investmentbanken skriver att Handelsbanken har en imponerande historik med väsentligt lägre kreditförluster än övriga nordiska storbanker och att banken har en lågriskprofil. Handelsbanken har också bäst kreditbetyg av alla banker globalt. Banken har också minst andel problemlån av jämförbara banker och en väldigt hög andel lån som täcks med säkerheter.

"I år räknar vi med att Handelsbanken levererar en avkastning på eget kapital på 13,5%. Givet en värdering på cirka 0,9x gånger justerat eget kapital ser aktien i våra ögon klart attraktiv ut. Vi rekommenderar köp med riktkurs 130 kronor", skriver Carnegie avslutningsvis i sin analys.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

HandelsbankenMedia och analyshus

Dela med dig