Aktiespararna

Rådet: Köp efter årets tapp - har "smittats" av konkurrenten

Av Eric Emanuelsson
10 augusti 20232 min lästid
Både Handelsbanken och Swedbank ser köpläge i vindkraftsbolaget Vestas efter bolagets Q2-rapport. Handelsbanken skriver att aktien ”smittats” alltför negativt av kvalitetsproblemen hos konkurrenten Siemens Energy och att om Vestas når sitt marginalmål finns en ”stor uppsida”.

Det danska vindkraftsbolaget Vestas Wind Systems har haft det jobbigt på börsen under 2023 och aktien är minus 15% sedan årsskiftet.

Nyligen släppte bolaget sin Q2-rapport och Handelsbanken beskriver det om ett steg i rätt riktning.

Orderingången var visserligen en besvikelse, till följd av försenade projekt, men Handelsbanken skriver att energisituationen i Europa och nya initiativ i USA ger ”fundamentalt stöd och vi prognostiserar en kraftig återhämtning för orderingången, med bland annat 34% ökning av orderingången för landbaserad vindkraft under 2023”.

Banken förväntar sig också, givet en positiv pristrend, fungerande leveranskedjor och lägre fraktkostnader, att Vestas resultat vänder till plus under det andra halvåret i år och att resultatnivån normaliseras under 2024.

Smittats av konkurrenten

Vidare bedömer Handelsbanken att Vistas-aktien har ”smittats” alltför negativt av kvalitetsproblemen hons konkurrenten Siemens Energy och att aktien numera handlas till EV/EBIT 20x (2024p), vilket banken inte tycker är högt givet de positiva utsikterna i det medellånga perspektivet.

”Skulle Vestas nå det egna marginalmålet om 10% under 2025 (Vi har 7,6%), finns ytterligare stor uppsida”, skriver banken avslutningsvis och upprepar sin kortsiktiga rekommendation köp och den långsiktiga rekommendationen Outperform.

Swedbank beskriver resultat för Q2 som en lättnad men sänker samtidigt sin prognos för justerat ebit 2025 med 5% och räknar nu med en marginal på 9,6% jämfört med bolagets mål på över 10%.

Banken upprepar sin köpstämpel men sänker riktkursen till 235 DKK (250).

I dag kostar en aktie 171,60 DKK.

Media och analyshus

Dela med dig