Aktiespararna

Rådet: Passa på i dippen - ta in transportbolaget

Av Eric Emanuelsson
6 oktober 20233 min lästid
NTG är ett transport- och logistikbolag .Foto: Pressbild
Investmentbanken Carnegie ser köpläge i den danska transportförmedlaren NTG. Banken tror att bolaget mycket väl kan överträffa sina egna prognoser. Banken sänker dock sin riktkurs något till 479 DKK, vilket ger en uppsida på cirka 40%.

NTG-aktien har rusat sedan årsskiftet och är upp över 40% på Köpenhamnsbörsen. Aktien är dock ner över 20% de tre senaste månaderna och investmentbanken Carnegie skriver nu i en ny analys att de ser köpläge.

NTG börsnoterades år 2019, men har funnits längre än så. Bolaget är en transportförmedlare sköter bokning och administration av transporter, lastning och lossning, tull- och försäkringsformaliteter och bland annat mellanlagring åt sina kunder.

År 2023 lär NTG omsätta runt 8,9 miljarder DKK, med 620 MDKK i ebit-resultat och 7% i ebit-marginal, enligt Carnegies prognos. Två tredjedelar av omsättning och resultat kommer från divisonen vägtransporter och logistik, och resten från flyg- och sjöfrakt.

NTG är en förvärvsmaskin

NTG är en förvärvsmaskin och har sedan 2017 värvat ett 30-tal bolagsförvärv.

”I dag köper NTG i första hand för att växa och erövra nya marknader, och besparingspotentialen i att integrera ett lapptäcke av nya verksamheter är begränsad. Vi tror att synergierna blir mer påtagliga i kommande affärer, när NTG har nått en kritisk massa som förvärvsobjekten ska införlivas i”, skriver Carnegie.

NTG har kommunicerat ett ebit-mål om 1 miljard DKK för 2027, vilket tillsammans med en organisk tillväxt på 5% betyder att cirka 200 MDKK i resultat behöver förvärvas för runt 2 miljarder DKK, skriver investmentbanken som också anser att det finns gott om uppköpskandidater.

Carnegie tror NTG kan överraska

Efter transportkrisen under pandemin blev 2022 ett bra år för fraktsektorn, då volymerna fick ett starkt uppsving. Under 2023 har marknaden återgått till ett normalläge med 3-5% organisk tillväxt och kortsiktigt minskar aktiviteten när kunderna betar av sina lager. NTG har sänkt sin resultatprognos och spår att ebit minskar med cirka 14% 2023, skriver investmentbanken.

Carnegie tror dock att siffrorna kan bli bättre än så.

”NTG överträffar ofta sina prognoser – faktiskt i stort sett varje kvartal sedan 2020. För helåret 2023 ser vi utrymme för glada överraskningar från sådant som tillväxt och lönsamhet i partnerbolag, oväntat höga synergieffekter och läge kostnader för frakttjänster”, skriver man.

Sätter köp på NTG

Carnegie tror att nästa delårsrapport (som publiceras 31 oktober) kan vara en trigger för aktien, samt om det kommer ett besked om ännu ett europeiskt förvärv, något som investmentbanken tycker ser mer och mer sannolikt ut.

Det högre ränteläget får Carnegie att skruva ned riktkursen något sedan sin förra rekommendation i augusti, men man har kvar köpstämpeln med riktkursen 479 DKK (tidigare 496 DKK).

P/E-talet för 2024 är 15,7x, vilket är billigare än snittet i sektorn, skriver investmentbanken avslutningsvis.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

LÄS MER: Korta portföljen: Kvalitetsbolaget är billigt efter dippen

LÄS MER: Oljeaktierna som lockar mest

Media och analyshusAktietips

Dela med dig