Aktiespararna

Rasade efter vinstvarning - banken: Positiv syn på aktien

Av Eric Emanuelsson
13 december 20232 min lästid
Kontraktstillverkan Note rasade på börsen under tisdagen efter en vinstvarning. Ålandsbanken skriver nu i en ny analys att de har en positiv syn på aktien och tycker inte att bolagets kvalitéer får en rättvis värdering av aktiemarknaden.

Note rasade nästan 18% under tisdagen, ett fall som markerade bolagets tredje sämsta börsdag någonsin.

Tappet kom efter att bolaget vinstvarnat och sänkt sin prognos för helåret. Vinstvarningen berodde delvis på förseningar i uppstarten av flera projekt, framförallt inom försvarssektorn.

För nästa år förväntar sig bolaget en omsättning på 4,5 - 4,8 miljarder kronor samt en rörelsemarginal på 10%.

"Trots att detta ger ett rörelseresultat 5% under förväntat ser vi det som ett styrketecken att man förväntar sig en organisk försäljningstillväxt på runt 10% givet en osäker marknad", skriver Ålandsbanken i en ny analys under onsdagen.

Attraktiv värdering på Note

Banken kallar också Notes nya långsiktiga mål för ambitiöst och konstaterar att tidigare målsättningen om att nå en omsättning på fem miljarder kronor senast 2025 nu har uppdaterats till 5,5 miljarder. Note förväntar sig också kunna nå en omsättning på 7,5 miljarder kronor senast under 2027, på organisk väg. Målet kring rörelsemarginal behålls oförändrat på 10%.

"Vi ser värderingen som tydligt attraktiv om man är i närheten av de uppsatta målsättningarna med EV/EBIT-multiplar på 9x respektive 7x för 2025 och 2027", skriver Ålandsbanken.

Banken konstaterar avslutningsvis att man tycker att Note är ett kvalitetsbolag i en strukturellt växande sektor, där den totala marknaden för EMS-tjänster väntas växa med runt 7-8% årligen fram till 2023.

Ålandsbanken har köp på Note

"Vi ser ännu inte att de kvaliteter som Note visar upp kring stabilitet samt de lönsamhetsförbättringar man åstadkommit de senaste åren får en rättvis värdering av aktiemarknaden. Vi har en positiv vy på aktien."

Aktien är back 1,38% under onsdagsmorgonen och noterar nu en total nedgång på drygt 20% sedan årsskiftet.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig