Aktiespararna

Rejält fall i tjänstekonjunkturen

3 mars 20231 min lästid
Inköpschefsindex för tjänstesektorn i februari sjönk till 45,7 från 50,8 i januari, enligt statistik från Almega. Nivån är den lägsta som uppmätts på två år.

Även om enskilda månadssiffror ska tolkas med försiktighet bekräftar detta att lågkonjunkturen definitivt har nått tjänsteföretagen, noterar Almega. Mest oroande är att orderingången minskat ordentligt.

– Nedgången i tjänsteproduktionen är än så länge inte dramatisk. Det som oroar mest är att tjänsteföretagens orderingång minskar kraftigt. Det bådar illa för utvecklingen framöver, säger Patrick Joyce, chefekonom på tjänsteföretagens organisation Almega.

Solida jobbsiffror har hittills bromsat nedgången men PMI för februari tyder dock på att även sysselsättningen börjar minska bland tjänsteföretagen. Enligt Almega kan det innebära att lågkonjunkturen nått arbetsmarknaden.

– Det är för tidigt att säga om tjänstejobben är på väg att minska. Andra data visar att tjänsteföretagen fortfarande nyanställer, delger Patrick Joyce.

En ljusglimt är att priserna på tjänsteföretagens insatsvaror ökar långsammare nu än under förra året.

– Det bekräftar vår bild att prisökningarna på tjänster har börjat avta vilket kommer att bidra till en minskad inflation i vår, uppger chefsekonomen.

Almega är Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag.

Dela med dig