Aktiespararna

Rekordhög guld–silver-kvot - så kan man agera enligt proffset

Av Annelie Östlund
16 april 20254 min lästid
Eric Strand, grundare och förvaltare av AuAg-fonderna.
Ta en kort position i guld och gå lång i silver? Tullkaoset har skjutsat upp guld–silver-kvoten till rekordhöga nivåer vilket öppnar upp för relativvärde-trading. Men Eric Strand, grundare och förvaltare av AuAg-fonderna, föredrar guldgruvor.

Guldpriset har i amerikanska dollar stigit 23% bara sedan årsskiftet och handlas nu till 3220 dollar per uns.

Även silver – som nu handlas till 32 dollar per uns – har stigit i pris sedan årsskiftet, men ”bara” med 12%. Och nu har den så kallade guld–silver-kvoten passerat 100 vilket är en extrem nivå.

Historiskt har guld–silver-kvoten nått höga nivåer i samband med kriser – som finanskrisen 2008 och pandemin 2020. Att kvoten nu återigen är skyhög är ett kvitto på att stor osäkerhet präglar marknaden.

"Guld är generellt stabilare än silver i kristider. Guld betraktas främst som en monetär metall – endast omkring 10% används i avancerad teknik. Silver däremot har en mycket tydligare industriell användning, vilket gör att silverpriset blir mer konjunkturkänsligt", säger Eric Strand, grundare och förvaltare av AuAg-fonderna.

”Guldruschen” kan delvis förklaras av den allmänna oro som handelskriget orsakar, men också av att marknaden förväntar sig stimulanser från centralbankerna.

”Många centralbanker världen över har sänkt sina styrräntor. Och nu räknar marknaden med ytterligare räntesänkningar – bland annat från ECB:s och Feds håll – samtidigt som Kina stimulerar den inhemska konsumtionen. Stimulanser som räntesänkningar och kvantitativa lättnader ökar mängden pengar i systemet, vilket försvagar valutorna och får investerare att söka sig till starkare tillgångar utan motpartsrisk – som guld.”

Den senaste tidens dollarförsvagning bidrar också i sig till att driva upp guldpriset.

”Då guld prissätts i amerikanska dollar innebär en dollarförsvagning att guld blir billigare i andra valutor. Det kan öka efterfrågan i viktiga marknader som Europa, Kina och Indien – vilket i sin tur kan driva upp det globala guldpriset”, säger Eric Strand som tror att guldet har mer att ge.

”Vid årsskiftet trodde vi på ett guldpris runt 3300 dollar per uns i slutet av året. Men nu ligger priset redan över 3200 dollar, och storbanker som UBS och Goldman Sachs pratar om priser uppemot 4000 dollar per uns (vid mer extrema scenarier, reds anm).”

Olika faktorer som skulle kunna driva guldpriset är ökad efterfrågan från centralbanker som diversifierar bort från dollarn, ekonomisk och geopolitisk oro samt begränsad tillväxt i gruvproduktionen vilket kan leda till utbudsbrist.​

Guld–silver-kvoten lockar till trading

Den som inte tror på fortsatt uppgång i guldpriset – men noterar att guld–silver-kvoten är på extrema nivåer – kan i stället lockas av så kallad relativvärde-trading.

Då handlar det inte om att spekulera i att guld eller silver ska stiga eller falla i absoluta tal – utan i deras inbördes relation. När kvoten är extremt hög kan investeraren ta en kort position i guld och en lång position i silver i förhoppningen om att kvoten ska återgå till ett historiskt snitt på ungefär 60 till 70.

”Det kan man göra om man är hedgefondförvaltare. Men det finns ju risker med det”, säger Eric Strand som i det här läget föredrar guld- och silvergruvor.

”Gruvbolagen är mycket hetare än metallerna. De kommer lite efter eftersom det är först nu man ser marginalförbättringarna. De har redan börjat röra på sig – vår fond AuAg Gold Rush som investerar i gruvbolag som utvinner främst guld och silver, är redan upp 30% sedan årsskiftet.”

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig