Aktiespararna

Rekylen - största dagliga uppgången sen augusti

Av Eric Emanuelsson
5 oktober 20231 min lästid
Lägre räntor i USA gav stöd åt aktiemarknaden under onsdagen och det breda indexet S&P 500 slutade på plus 0,7% och noterade den största dagliga uppgången sedan slutet av augusti, konstaterar SEB i sitt morgonbrev.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Den 10-åriga statsräntan var under onsdagen uppe och nosade på nivåer runt 4,90% men vände sedan ner till 4,73%.

Anledningen var bland annat att arbetsdata för USA (ADP), kom in svagare än väntat. Det svaga utfallet i ADP justerade ner förväntningarna på den betydligt viktigare jobbstatistiken som presenteras under fredagen (NFP och löner)

"Men sambandet mellan statistik har länge varit svag så allt för stora växlar bör inte dras från den svaga ADP-siffran i går", skriver SEB i sitt morgonbrev.

Pekar mot positiv börsöppning

Banken noterar också att oljepriset föll med hela 5,9% under onsdagen, vilket är det största tappet på en dag sedan juli 2022.

"Orsaken låg snarare i en ökad oro för att efterfrågan kommer vara lägre framöver när höga räntor dämpar tillväxten, än några nyheter kring utbudssidan", skriver SEB.

De asiatiska börserna följde USA och återhämtade sig något från fallet i tisdags och börsterminerna pekar på en positiv öppning även i Europa under torsdagen.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Marknadsnyheter

Dela med dig