Aktiespararna

Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad på 4%

Av Elin Hanspers
1 februari 20242 min lästid
Riksbanken med Erik Theéden i spetsen lämnar styrräntan oförändrad på 4% under torsdagsmorgonen. .
Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad på 4%. Samtidigt skriver man att om utsikterna för inflationen fortsätter att vara gynnsamma är det inte uteslutet att styr­räntan kan sänkas under första halvåret i år. "Styrräntan kan troligen sänkas tidigare än vad som indikerades i prognosen i november", skriver man.

Riksbanken skriver i sitt räntebesked att räntehöjningarna har bidragit till att den tidigare så höga inflationen har sjunkit. Dock är inflationen fortsatt för hög, bortsett från energipriserna, och det finns risk för bakslag.

"En åtstramande penningpolitik bedöms fortfarande vara nödvändig för att inflationen ska stabiliseras nära målet. Samtidigt bedömer direktionen nu att det är mindre risk för att inflationen biter sig fast på för höga nivåer. Styrräntan kan därför troligen sänkas tidigare än vad som indikerades i prognosen i november", skriver de.

De pekar på att det faktum att inflationen den senaste tiden sjunkit i linje med Riksbankens prognoser skapar en större trygghet i inflationsbedömningen. Om utsikterna för inflationen fortsätter att vara gynnsamma menar Riksbanken att det inte är uteslutet att styr­räntan kan sänkas under första halvåret i år.

Dock betonas att det finns risker som kan göra att inflationen stiger igen, så som nya utbudsstörningar till följd av den geopolitiska oron, att företagens prissättningsbeteende ännu inte normaliserats eller att kronan åter försvagas kraftigt.

Reaktioner på räntebeskedet

Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, pekar på att det är anmärkningsvärt att Riksbanken nu nämner en sänkning.

"Förväntat STORT fotbyte av Riksbanken. Räntan kvar på 4.0% men plötsligt tar man ordet "sänkning" i sin mun. Omvärldspress/stress fr Fed/ECB när inflations- & räntekurvor pekar nedåt. Räntan 4% är på tok för restriktiv för ekonomin. Prognos: räntan sänks 7/5 (efter ECB/Fed)", twittrar han.

Även Nordea skriver att Riksbanken avviker starkt från signalerna som gavs i november.

"Sammantaget var Riksbanken något mer duvaktig än väntat. Riksbankens syn på inflationen är troligtvis i linje med det alternativa scenariot i novemberbeskedet och även vår prognos. Banken är sannerligen mer optimistisk om inflationsutsikterna och öppnar för räntesänkningar innan sommaren", skriver de.

OMXSPI är upp med 0,5% i morgonhandeln.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig