Riksbanken låter räntan ligga
I sitt pressmeddelande skriver Riksbanken att den globala utvecklingen sedan det penningpolitiska mötet i januari har varit dramatisk. Här pekar man främst ut handelspolitiken och kraftigt ökade försvarsutgifter i Europa och Riksbanken skriver att dessa händelser i viss mån har påverkat prognoserna, men att osäkerheten är betydande.
KPIF-inflationen bedöms ligga kvar mellan 2 och 3% resten av året, till stor del beroende på ett ovanligt stort bidrag från den så kallade korgeffekten och att vissa livsmedelspriser stigit snabbt.
"En mer normal korgeffekt, lägre prisökningar på livsmedel, en starkare krona och stabila inflationsförväntningar bidrar till att inflationen nästa år stabiliseras nära 2 procent. Den svenska ekonomin är i en återhämtningsfas, men vändningen på arbetsmarknaden dröjer ännu en tid. Sammantaget står sig inflations- och konjunkturutsikterna i stora drag. Det talar för att följa den tidigare kommunicerade planen för penningpolitiken", skriver de.
Direktionen har alltså beslutat att, precis som väntat, lämna styrräntan oförändrad på 2,25%. Dessutom bedöms att räntan kommer att ligga kvar på nuvarande nivå även framöver.
"Riksbanken följer utvecklingen noga och kommer att agera om inflations- och konjunkturutsikterna kräver det", heter det.
Riksbanken lämnar således räntebanan oförändrad, och räntan ligger kvar på 2,25% hela prognosperioden.
Riksbanken höjer sin prognos över KPIF-inflationen i år till 2,5%, från decemberprognosen om 2,0%. För nästa år ligger prognosen kvar vid 1,9%.
Prognosen för den svenska BNP-tillväxten höjs till 1,9% i år, från 1,8%. För 2026 ses nu en tillväxt på 2,4%, från tidigare 2,6%.
Riksbanken ändrade senast styrräntan vid det penningpolitiska mötet den 28 januari 2025, då räntan sänktes med 25 punkter till 2,25%.