Rolander: Snabbväxande veteran på topp
Extraknäckande pensionärer är populära lokalt och nationellt. Veteranpoolen rider på trenden.
Den som bemannar med veteraner inger förtroende. Att arbeta ger ofta stimulans, inte bara ekonomiskt utan socialt och fysiskt vilket är hälsosamt och nyttigt inte minst för pensionärer. Jobbet är frivilligt. En typisk extraknäckare hos Veteranpoolen tjänar en knaper månadslön på ett år.
Den kan räcka till mycket. Bolaget är tydligt profilerat och geografiskt utbrett från Luleå till Ystad med 44 lokalkontor och fler än 8 000 seniorer som utför tjänster som fastighetsservice, värdinnor och utbildning på företagsmarknaden och städning, trädgård och hantverk för privatpersoner med rot- och rut-avdrag som sänker kostnaden.
Tuff konkurrens
Konkurrensen är tuff. Flera jobbpooler, med förled som ”Veteran-”och ”Senior-” eller ”65+” i bolagsnamnen, finns. Från 1 juli har två gynnsamma skatteförändringar gjorts. Rutavdraget har fördubblats till 50 000 kronor per år och den särskilda löneskatten för pensionärer på 6,15 procent har avskaffats vilket sänker arbetsgivaravgiften till 10,2 procent att jämföra med 31,4 procent för yngre. Den sänkta arbetsgivaravgiften motsvarar knappt 3 procent av omsättningen och allt annat lika skulle rörelsemarginalen ha blivit fenomenala 13 procent i fjol.
Men Veteranpoolens affärsmodell bygger på att lokalkontoren drivs av franchisetagare med egna bolag. Kunder faktureras, knappt 400 kronor per timme, och löner betalas centralt.
Franchisetagarna ersätts med en avtalad andel av det överskott som uppstår centralt och står för lokalkontorets kostnader. Hälften av lokalkontoren gjorde förlust i fjol. Det beror på små volymer och därmed låg beläggning eller annan typ av ineffektivitet.
Oro kring konjunkturen
Olönsamma franchisetagare är ej uthålliga. I år stöttas lokalkontoren med en höjd andel av överskottet. Det är klokt och blir under det andra halvåret mindre dyrt eftersom skatten sänkts. Konjunkturen spökar. Inhyrda konsulter får gå först och övertiden begränsas. Arbetsmarknaden är inte het och med ökad pessimism håller hushållen hårdare i plånboken.
Likväl ökade antalet sålda timmar med 9 procent under det första halvåret och med 13 procent i juli. Utsikterna är hyggliga men med lägre rörelsemarginal blir vinsten per aktie på samma nivå som i fjol.
Värdering
Bemanning är inte kapitalkrävande. Eget kapital motsvarar kassan på 2 kronor per aktie. Aktiens p/e-tal på 15 är inte lockande men direktavkastningen på över 5 procent är god. Utestående optioner, med teckningskurs 18 kronor, ökar 2021 antalet aktier med 10 procent och späder ut vinsten. Inriktningen är varm men aktien ljummen. Avvakta.
Denna artikel återfinns i Aktiespararen nr 8.