Aktiespararna

Rollén irriterad – efter Aktiespararnas kritik

Av Bolagsbevakningen
5 maj 20185 min lästid

STÄMMORAPPORT: Hexagons vd Ola Rollén ilsknade till när Aktiespararna ställde frågor.

Klockan 17 på fredagseftermiddagen inleddes Hexagons stämma. En stämma som, med tanke på valet av tidpunkt, skulle gå fort och passera så ouppmärksammad som möjligt.

Trots det var sittplatserna i aulan på Norra Latin nästan fulla med aktieägare som verkade tämligen nöjda med sitt bolag. Och på det stora hela är det såklart svårt att inte vara det. Såväl bolaget som aktien har haft en väldigt fin utveckling under det gångna året.

Efter att formalia-punkterna hade avklarats under ledning sv styrelsens ordförande Gun Nilsson äntrade en vd full av självförtroende scenen. Ola Rollén föredrog ett år som bjudit på idel nya rekord, såväl vad gäller resultat som kursutveckling.

Om den nyligen avslutade insiderrättegången mot honom, som åklagaren har valt att överklaga, sades däremot inte ett ord. Inte heller kommenterades den saken i årsredovisningen eller i bolagsstyrningsrapporten.

Efter vd:s dragning fick aktieägarna möjlighet att ställa sina frågor. De flesta frågorna inleddes med beröm och fokuserade på Hexagons möjligheter i den pågående digitaliseringsrevolutionen, hur man skyddar sig mot nätbrottslighet och dataintrång samt hur Hexagon såg på sin roll i att bekämpa klimatförändringarna. Således frågor helt i linje med tidsandan.

Efter att ha gett Hexagon erforderligt beröm för sitt fina år väckte Aktiespararnas chefsjurist, Sverre Linton, två frågor som grundade sig i vad förbundet uppfattar vara Hexagons just nu största svaghet, nämligen bristerna i informationsgivningen.

Den första frågan rörde att Hexagon varken i bolagsstyrningsrapporten eller i årsredovisningen informerade om det vite som Hexagon tilldömdes av Nasdaqs disciplinnämnd i mars i fjol på grund av brister i informationen till aktiemarknaden när Ola Rollén frihetsberövades i oktober året innan.

Enligt Aktiespararna är det enligt koden (svensk god för bolagsstyrning) obligatoriskt att informera om denna typ av händelser i antingen bolagsstyrningsrapporten eller årsredovisningen.

Ordförande Gun Nilsson svarade på frågan från Aktiespararna. Hon sa att Hexagons styrelse gjort bedömningen att vitet var så allmänt känt att Hexagon inte behövde informera ytterligare om det.

Aktiespararnas följdfråga blev då ifall Hexagon inte delade sparorganisationens uppfattning att det var obligatoriskt att ge denna typ av information i antingen bolagsstyrningsrapporten eller i årsredovisningen.

Nilssons svar till Linton var att det kunde hon inte kommentera närmare, men att styrelsen hade gjort bedömningen att det inte var nödvändigt. Hexagons chefsjurist gav sig inte in i diskussionen trots att han satt bredvid ordföranden på stämman, i egenskap av stämmosekreterare.

Aktiespararna utesluter i dagsläget inte att det kan finnas anledning att återkomma till frågan om Hexagons informationsgivning.

Den andra frågan som Aktiespararnas chefsjurist ställde gällde brister i kommunikationen kring ledningsgruppens sidouppdrag. Efter den uppmärksammade historien kring vd Ola Rolléns sidoprojekt Greenbridge, där även andra ur Hexagons ledningsgrupp har investerat, har frågan kring vilka åtgärder som vidtagits för att undvika intressekonflikter blivit aktuell.

I ett mail till bland annat Dagens Industri och Svenska Dagbladet i januari i år skriver Gun Nilsson att Hexagon har vidtagit åtgärder för att undvika intressekonflikter. Aktiespararnas fråga var mot den bakgrunden: Vilka konkreta åtgärder är det som har vidtagits?

Ola Rollén tog till orda och förklarade, märkbart irriterad, att de åtgärder som vidtagits hade blivit väl kommunicerade under hösten och att de bland annat innebar att alla investeringar måste godkännas av styrelsens ordförande. Han tillade också att om man skulle följa ett bolag så kunde man inte enbart göra det via tidningarna.

Den naturliga följdfrågan blev då varför Gun Nilsson i sitt mail till pressen inte nämnde dessa konkreta åtgärder utan höll sig mer allmän i sin formulering.

Till svar fick Aktiespararna återigen att man inte bara kan läsa vad tidningen skriver.

Efter mindre än en timme avslutades årsstämman och de överlag nöjda aktieägarna begav sig hemåt för att inleda helgen.

Sammanfattningsvis är bilden av Hexagon efter stämman den av ett företag som går som tåget och gärna talar om sina framgångar, men gör allt för att slippa tala om de saker som fungerar mindre bra.

Författare och bevakare: Sverre Linton

FOTNOT: Efter stämman har Aktiespararna gått igenom pressklipp om Hexagon för att söka finna redogörelser för de konkreta åtgärder som Ola Rollén hänvisar till. I sökningen återfanns endast en hänvisning till en artikel i DN.

Dela med dig