Aktiespararna

Så förbereder sig Investor för tuffare tider: ”Måste vara flexibla”

Av David Flatbacke-Karlsson
18 oktober 20184 min lästid

Så förbereder sig Investor för tuffare tider: ”Måste vara flexibla”

Tecken på en avmattning i konjunkturen blir allt tydligare.
Samtidigt hopar sig orosmolnen på omvärldshimlen.
Det får wallenbergarnas investmentbolag att agera.
– Vi kan stå inför en period av svagare efterfrågan, säger Investors vd Johan Forssell.

Konjunkturen har gått på högvarv i flera vilket inte minst har märkts på världens börser.

Nu kan dock festen närma sig sitt slut.

Investmentklassikern Investor, som är storägare i flera bolag med tydlig cyklisk exponering, har börjat ställa in sig på en möjlig nedgång.

– Vi kommer från en period med god ekonomisk utveckling på makrosidan. Vi befinner oss på en fortsatt god nivå, men en hel del ledande indikatorer viker ned. Vi kan stå inför en period med svagare efterfrågan, säger Investors vd Johan Forssell till Aktiespararen.

Han ser tecken på inbromsning i såväl Europa som Kina och resten av världen.

– Jag ska inte spekulera i när den (nedgången) kommer eller hur stor den blir, men det viktigaste för oss är att vi är förberedda.

Johan Forssell understryker att Investors emittering av en 12-årig obligation, värd 5 miljarder kronor, är ett steg i riktningen att ta höjd.

– Vi har gett ut den för att stärka upp Investors finansiella flexibilitet. Det är viktigt att våra bolag är flexibla och kan anpassa sig oavsett hur konjunkturen går.

”Det är mycket allvarligt”

Flera av Investors många innehav i portföljen, bland annat de stora börsjättarna Atlas Copco och ABB, har stor del av sin försäljning i både USA och Kina.

Johan Forssell gillar inte tonläget mellan de två stora drakarna och menar att de införda tullavgifterna som länderna infört på varandras varor kan få stora konsekvenser.

– Ett handelskrig vore mycket allvarligt. Det skapar en ineffektivitet i det totala systemet. Det är inte bra för företagsklimatet, säger vd:n, som även nämner en krånglig brexitprocess, Storbritanniens stundande uttåg ur EU, som en faktor som kan försvåra handeln.

Blir du orolig av fallen på världens börser som vi har sett på sistone?

– En större nedgång kan leda till en korrektion på den finansiella marknaden på längre sikt. Men än så länge är det svårt att säga. Vi har inte sett någon långvarig nedgång, understryker Johan Forssell.

I samband med presentationen av det tredje kvartalet fick Aktiespararen en pratstund med Investors vd Johan Forssell.

Vill se krafttag

Det är även turbulent på Investors svenska hemmaplan. Hur regeringen kommer att utformas framöver är högst oklart och ovissheten lär bestå ett bra tag framöver.

– Det är ett komplicerat läge. Jag tänker inte spekulera i vilka konstellationer det kan mynna ut i. Det som är viktigast för oss är att strukturella åtgärder tas om hand av politikerna.

Vilka är dessa?

– Det handlar om bostadspolitik, infrastruktur och frågor om utbildning och företagsklimat. Svenska bolag måste fortsätta att vara slagkraftiga på internationella scenen.

Johan Forssell fortsätter även att ifrågasätta minusräntan. Riksbankens experiment, som sattes i bruk i februari 2015, fyller snart fyra år. Vissa bedömare menar att räntan successivt kommer att börja höjas i december. Andra anser att det kommer att dröja längre och att svenska kronan kommer att förbli ytterst svag.

– Jag har sagt det under flera år, att jag inte gillar negativ ränta. Det leder till en svag valuta och dopade vinster i flera svenska bolag. Om konjunkturen viker ned kommer vi inte att ha någon ammunition kvar, säger Johan Forssell.

Dela med dig