Aktiespararna

Så kan robotiseringen påverka sparandet

Av David Flatbacke-Karlsson
23 maj 20176 min lästid

En allt tydligare trend. Människojobb tas över av robotar. Vilken inverkan kan skiftet få på aktiemarknaden?

Många arbetsdugliga individer står redan utan jobb. Den tekniska utvecklingen runt om i världen pekar på att ännu fler personer snart kan vara utan arbete. Det beror på framstegen som konsekvent görs inom AI-området för tillfället. AI är en förkortning för artificiell intelligens och beskriver den intelligens som uppvisas av maskiner.

Nyligen höll Martin Ford, en futurist som släppt två bästsäljande böcker om den artificiella intelligens påverkan på framtidens arbetsmarknad, en presentation på SNS (Studieförbundet Näringsliv och Samhälle) i Stockholm som möjliggjordes av den amerikanska ambassaden i Sverige. Han berättade om sin bok ”Rise of the robots”, och gav tydliga exempel på att robotarna redan är en viktig del av produktiviteten. Inte minst i USA.

– 2013 arbetades det lika många timmar i USA som det gjorde 1998. Trots att befolkningen ökat med 40 miljoner på 15 år, säger han.

”De kan dra nytta av det”

Vilka typer av jobb kan då komma att hamna i robotarnas händer framöver?

– Många jobb som innehavs av lägre utbildade personer kan komma att bli automatiserade. Stora industriföretag kan dra nytta av det, då en maskin är betydligt effektivare och snabbare på att flytta en lastpall. Den gör sig heller inte illa. Det här kan göra bolagen ännu starkare, men samtidigt kommer missnöjet att växa om fler blir utan jobb. Tekniken är faktiskt en förklaring till varför Donald Trump blivit president i USA. Många som blir av med jobbet känner att de inte är med på tåget.

Ford är även tydlig med att finansbranschen påverkats. På bara tio år har personalbesättningen på Corporate finances-kontor, som handlar om företagsfinansiering och där bland annat revisorer ingår, i USA gått från i snitt 120 medarbetare till omkring 70. Robothandel med hjälp av algoritmer har blivit ett populärt verktyg och implementerats av bland annat amerikanska storbanken Goldman Sachs.

Både möjligheter och risker

Som alltid innebär förändringar i samhället att även aktiemarknadskartan riskerar att ritas om. Martin Ford ser stora möjligheter. En mer effektiv utveckling och produktion bland bolagen kan göra chansen till god avkastning större. Men han är även tydlig med att risker existerar.

– Det finns absolut en uppsida. Själv har jag nyss skrivit ett avtal med franska General Société om att ta fram en indexfond, som på sikt kanske kan bli en ETF, med bolag som är fokuserade på att investera i AI och robotintelligens. Det kan bli 50–100 företag som får plats. Men visst finns det bekymmer också. Om jobb försvinner kan det bli ett deflationsscenario. Fler personer med sämre möjligheter att spendera innebär svagare efterfrågan i ekonomin. Det kan bli svårt att få någon ordentlig tillväxt. Jag tycker att det är värt att tänka på som investerare, säger han till Aktiespararen efter seminariet.

I över 200 år, med start i samband med den industriella revolutionen i Storbritannien på 1700-talet, har det spekulerats om när maskiner, eller robotar, kan konkurrera ut människor på arbetsmarknaden. Något sådant har ännu inte skett i någon större utsträckning, även om flera företag inom olika branscher har tagit hjälp av robotar och maskiner för att utföra arbetsuppgifter. Svenska storbolaget ABB lanserade sin industrirobot på 1970-talet. Sedan dess har ABB installerat över 300 000 robotar runt om i världen. ABB Robotics är en viktig affärsenhet inom divisionen Robotics and Motion.

”Ett tydligt fokus på lösningar hjälper tillverkare förbättra produktivitet, produktkvalitet och säkerheten i arbetsmiljön”, beskriver ABB grundtanken bakom sin karaktäristiska robotfigur på sin webbplats.

Företagen som står bäst rustade i Sverige

Martin Ford menar att Sverige har goda möjligheter att kunna ställa om och hantera en jobbscen där robotar blir betydande inslag.

– Jag skulle inte säga att det varierar så mycket mellan olika länder, utan det handlar mer om en världslig trend. Sedan är Sverige en väl utvecklad ekonomi, med bra och stabila företag inom både industri-, service- och finanssektorn. Det sociala skyddsnätet och välfärdssystemet fungerar. Men alla olika områden kommer att påverkas. Det gäller att ha en plan för att kunna hantera förändringar.

ABB lär knappast ta skada av att robotefterfrågan ökar. Börskometen Troax gynnas också då robotar och maskiner är i behov av skyddslösningar, vilka bolaget levererar, för att kunna arbeta konstruktivt. Giganten Atlas Copco har också glatts av automatiseringen – och flyttat tillbaka en del av sin produktion till Sverige i och med den tekniska utvecklingen.

Tuffare för finansbranschen

Martin Ford nämner läkaryrket som ett sådant som kan hamna under press av robotar. Maskiner kommer att kunna gå igenom och undersöka mänskliga kroppar lika väl som mänskliga individer i framtiden. En annan bransch som kan drabbas hårt är, utan tvekan, finansbranschen.

– Det är omöjligt att säga hur många jobb som kan försvinna. Undersökningar säger att det kan bli en tredjedel eller så många som hälften. Jag är övertygad om att det kan bli ett stort nummer arbeten som hamnar i robotarnas ägo. Vi behöver börja tänka på det här på allvar och hitta rätt strategier. Om personer med lägre utbildning konkurreras ut och hamnar på efterkälken riskerar vi att få se en ökande populism och oro i världen, säger Martin Ford till Aktiespararen.

Foto: Shutterstock/David Flatbacke-Karlsson


Dela med dig