Aktiespararna

Så mycket stiger bostadspriserna

Av Elin Hanspers
5 juni 20243 min lästid
Bostadspriserna fortsatte uppåt i maj. Samtidigt stiger förväntningarna på bostadspriserna till historiskt hög nivå. Erik Olsson Fastighetsförmedling varnar för att uppskjutna räntesänkningar från Riksbanken skulle slå hårt mot marknadspsykologin.

Priserna på bostadsrätter steg med 1,6% i maj. På årsbasis har borättspriserna nu ökat med 2,2%. Det visar siffror från Mäklarstatistik.

I storstadsområdena ökade bostadsrättspriserna med omkring 2% eller strax under. Även i centrala Göteborg steg priserna med 2%, medan de steg med drygt 1% i centrala Stockholm och strax under 1% i centrala Malmö.

Villapriserna i landet steg med 1,2% i maj. Ökningen på årsbasis ligger också den på 1,2%.

Även villapriserna steg i samtliga storstadsområdena i maj. I Storstockholm och Storgöteborg ökade priserna med drygt 1% och i Stormalmö med 1,5% i Stormalmö.

Det har hittills i år sålts 67 000 bostäder mot 59 600 samma period förra året. Det motsvarar en ökning på +13%.

"Vi verkar ha något så ovanligt som köparnas och säljarnas marknad samtidigt. Utbudet är ovanligt stort, men det görs också fler affärer och priserna stiger. Att säljare och köpare möts och kommer till avslut är ett tecken på att vi är på väg mot en mer normal marknad", säger Oskar Öholm, vd Mäklarsamfundet.

Historiskt höga boprisförväntningar

Enligt Erik Olsson bostadsindex, EOBi, lyfter samtidigt förväntningarna på bostadsprisernas utveckling till historiskt hög nivå.

Nettot, alltså de som tror på prisökning minus de som tror på sänkning, har ökat till 45 från 25 i februari.

Prisförväntningarna har enligt indexet inte varit så här höga sedan våren 2021. Erik Olsson förklarar de högt ställda förväntningarna med att man räknar med att räntesänkningen nyligen följs av många fler i närtid.

"Ett bakslag med hög inflation som skjuter de förväntade räntesänkningarna på framtiden skulle förmodligen slå hårt mot marknadspsykologin som stärker bostadsmarknaden nu", skriver de.

Ingen marginal

Vidare visar EOBi att visningsbesökarna kalkylerar med en rörlig bolåneränta på 4,5% när de planerar sina bostadsköp.

"Det är en sänkning från förra kvartalet som innebär att man inte har någon marginal alls för räntehöjningar. Vi får se om marknaden tar ut segern i förskott nu när man positionerar sig för ett pärlband av framtida räntesänkningar", skriver fastighetsförmedlaren.

Bara 9% planerar en belåningsgrad på maximalt 50%. Samtidigt är det nästan 75% som räknar med en belåningsgrad som gör att de tvingas amortera 2% baserat på belåningsgraden utöver räntan.

Slutligen visar också Erik Olsson Skräckindex att oron på bostadsmarknaden och nervositeten inför den egna bostadsförsäljningen stigit till en ovanligt hög nivå - samma som våren 2023.

"Att oron är så hög förklarar varför hela 80% vill sälja sin gamla bostad innan de köper ny. Det är ett enkelt sätt att ta bort nästan hela den ekonomiska risken i sin bostadsaffär", skriver fastighetsförmedlaren.

LÄS MER: Bostadspriserna fortsatte att stiga i maj

LÄS MER: SCB: Sex av tio har över 50% belåning på bostaden



Dela med dig