Aktiespararna

Så rivstartar du barnens sparande

Av Redaktionen
28 februari 20182 min lästid

Nu höjs barnbidraget med hela 200 kronor per barn.

Ökningen kan ge en rejäl trygghet för ditt barn – med hjälp av ränta-på-ränta-effekten.

– För föräldrar som har möjlighet är den en unik chans att komma igång med ett långsiktigt barnsparande, säger Christoffer Ahnemark, analytiker på Aktiespararna.

Från och med den 1 mars höjs barnbidraget med 200 kronor. Det är den första höjningen sedan 2006.

Har du möjlighet spara mellanskillnaden mellan det gamla, 1 050 i månaden, och nya barnbidraget, 1 250, kan det innebära en rejäl buffert för ditt barn när han eller hon blir äldre.

Med en avkastning på 5 procent per år efter skatt ger ett sparande på 200 kronor i månaden under 18 år en kapital på nästan 70 000 kronor, varav drygt 43 000 kronor är pengarna du avsatt och drygt 26 000 avkastning.

Om vi antar att du sparat hela barnbidraget på 1050 kronor och fortsätter i samma takt med den nya, högre nivån med en avkastning på 5 procent under en sparhorisont på 15 år blir totalsumman efter skatt omkring 308 000 kronor.

– Tack vare ränta-på-ränta-effekten blir det cirka 49 000 kronor mer i sparkapital efter 15 år med den nya höjningen av barnbidraget, säger Christoffer Ahnemark.

– Den summan är en utmärkt grundplåt till en kontantinsats för den första lägenheten eller jättebra grund för ett fortsatt sparande.

Barnsparportföljen i tidningen Aktiespararen

Carl-Henrik Söderberg, analytiker på Aktiespararen, hur tycker du att man som förälder ska placera dessa pengar?

– Synar vi historiken är det motiverat att låta majoriteten av sin portfölj bestå av aktier alternativt aktiefonder, eftersom det kan ge en högre förväntad avkastning över tid. En portföljkomposition där exempelvis aktier utgör omkring 80-90 procent och räntebärande papper utgör resterande 10-20 procent tycker jag är rimligt.

Ett tips är också att titta på Aktiespararens nya fondportfölj speciellt framtagen för barnsparande, som publicerades i varje nummer av tidningen.

– Portföljen är inriktad på att ge barnen en så god plattform som möjligt med hjälp av genomtänkta placeringsval och en högre riskprofil, säger Carl-Henrik Söderberg.

Dela med dig