Så ska du agera på börsen nu - för att inte gå bort dig
När räntorna stiger blir nuvärdet av framtida kassa flöden lägre, och investerarna vill inte längre betala lika mycket för aktien. Kombinationen av extremt höga värderingar av vissa aktier under pandemin och stigande räntor har resulterat i mycket branta kursfall för vissa bolag.
Även om räntorna inte har toppat ännu, så bör majoriteten av ränteuppgången ligga bakom oss vid det här laget. Därmed bör pressen på aktiemarknaden från stigande räntor också avta. Men centralbankernas aggressiva räntehöjningar riskerar att leda till en global recession under nästa år, och det brukar resultera i fallande bolagsvinster och sjunkande börskurser.
Jag tror att risken är stor att vi får se nya nedgångar på marknaden innan botten slutligen är nådd. Det mesta pekar på att 2023 blir ett dystert år för ekonomin. Sverige ser ut att gå in i en lågkonjunktur tillsammans med resten av Europa, och under hösten väntas USA följa efter. Det behöver dock inte betyda att det måste bli ett lika dystert år för investerare. Börsen tenderar att gå ungefär ett halvår i förväg och har historiskt ofta vänt upp ungefär halvvägs igenom en lågkonjunktur.
När vändningen kommer går det ofta fort. Aktier brukar generera högst avkastning när tillväxten i ekonomin fortfarande är negativ men det börjar synas små tecken på att konjunkturbotten kan vara nådd. I dystra tider uppstår samtidigt nya möjligheter för de långsiktiga investerare som har is i magen och undviker att agera i panik.
Årets kursnedgång på Stockholmsbörsen uppgår i skrivande stund till 30 procent, och det innebär att många fina bolag är betydligt mer attraktiva att köpa i dag än vid årsskiftet. Möjligen kommer kurserna att gå ner ännu mer, men i det långa perspektivet spelar det inte så stor roll. Majoriteten av investerarna var långsiktiga under 2021 när marknaden bara tycktes kunna gå uppåt. När börsen vände ner efter årsskiftet har alltfler plötsligt börjat tänka kortsiktigt och funderar främst på vad som ska hända den närmaste veckan eller månaden.
Det brukar inte bidra positivt till portföljen – tvärtom. De bästa börsdagarna kommer ofta direkt efter de sämsta och missar man dem förlorar man mycket avkastning. Under en längre börsnedgång uppstår dessutom ofta perioder med kraftiga uppgångar, så kallade björnmarknadsrallyn. Det är lätt att hamna fel i börsgungan och trycka på säljknappen precis när kursfallet är som brantast för att sedan missa en period av uppgång.
I värsta fall köper man igen på toppen av något som visar sig vara ett tillfälligt rally, för att sedan sitta med igen när börsen åter vänder ner. Att detta inte är någon bra strategi säger sig självt. Betydligt smartare är att förbli den långsiktiga investerare som man var under 2021, och i stället våga öka på sparandet lite när börsen går ner.
Historiskt har aktiemarknaden hämtat sig från alla kriser och det kommer den att göra den här gången också. Vi vet inte när, men från ett långsiktigt perspektiv spelar det liten roll. Man brukar säga att tid slår tajmning – det vill säga hur länge du låter ditt kapital vara investerat på aktiemarknaden är viktigare än när du investerade det. Försök ha det i åtanke när börsen skakar.
/Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank.