Aktiespararna

Så ska du tänka kring populära 60-40-portföljen

Av Cristofer Andersson
23 januari 20235 min lästid
En tacksam strategi för portföljsallokering som över tid har visat sig vara mycket motståndskraftig och därmed tacksam för investerare är den så kallade ”60/40”-strategin. Emellertid bröts denna svit under 2022, vilket var strategins sämsta år sedan första halvan av 1900-talet. Frågan alla nu ställer sig: är den obsolet, eller var 2022 enbart ett undantag som bekräftar regeln?

I en 60/40-portfölj investerar du 60 % av dina tillgångar i aktier och övriga 40 % i obligationer. Syftet med 60/40-indelningen är att minimera risken samtidigt som strategin ger avkastning, även under perioder av marknadsvolatilitet. Den potentiella nackdelen är att strategin sannolikt inte kommer att ge lika hög avkastning som en portfölj bestående med enbart aktier. Sagt med andra ord tar du mer rygg för en eventuell nedsida än maximerar den potentiella uppsidan.

Strategin lanserades av Harry Markowitz under 1950-talet och har sedan dess dels applicerats, dels testats på åren och decennierna innan dess tillkomst. Data visar att den historiskt har gett en bra riskjusterad avkastning relativt såväl aktier som obligationer.

Sedan 1920-talet har strategin enbart presterat sämre vid ett fåtal tillfällen, såsom vid den stora depressionen. Beroende på hur avkastningen mäts, det vill säga i nominella eller reella termer, blir siffrorna något olika, vilket nedan tabell med några av de mest utmärkande, negativa åren visar.

Faktorer till 2022 års dåliga resultat

Varför och hur kom 2022 att gå till historien som ett av de sämsta åren såväl i nominella som reella tal? Svaret är att det har rått en så kallad ”perfekt storm”, där det ömsom funnits en adekvat oro för recension i den globala ekonomin, vilket tydligt manifesterat sig i börsfallen, ömsom har inflationen tagit världen i ett järngrepp och med det fått räntorna att stiga. Sistnämnda har fått obligationsmarknaden att näst intill fallera, vilket inte minst har visat sig bland de svenska fastighetsbolagen.

Som framkommer är och verkar allt i en symbios, där den ena delen påverkar alla övriga i ett enormt ekosystem och i och med den historiskt ständigt ökade globaliseringen har världens ekonomier mer och mer knutits samman. Med utgångspunkt i detta blir den självklara frågan om den tidigare hyllade strategin är obsolet, eller om 2022 mer är att betrakta som ett undantag?

2023 och framåt

Beroende på vilka analytiker, analyshus och institutioner som rådfrågas är svaren olika, men en majoritet bedömer att 2022 var att betrakta som ett undantag för strategin. Emellertid lyfter flera fram att investerare bör förbereda sig på mindre avkastning framgent, då världens ekonomier bedöms gå in i sämre konjunkturer. Hur länge kommer dessa gälla? Hur volatila kommer inflation och räntor att vara och under hur lång tid?

Philip Straehl, chef för Morningstar Investment Management, skriver att det inte är dags att överge 60/40-strategin, men att investerare bör vara mer aktiva med att rebalansera vikten mellan 60 % aktier och 40 % obligationer. Vidare skriver strategen att nuvarande data tyder på att investerare som applicerar strategin bör ställa in sig på en genomsnittlig, inflationsjusterad årsavkastning om 3,6 % för de två nästkommande decennierna.

Att det råder en viss oenighet och att förväntad avkastning bygger på antaganden blir synligt då bland annat marknadsanalyshuset Leuthold Groups prognoser ges plats. Gruppen bedömer att förväntad framtida avkastning kommer bli 6,9 %, vilket är 3,3 procentenheter högre än Morningstars prognoser.

Några som är mer aviga till att investerare fortsätter applicera strategin är Blackrock, där Vivek Paul, ansvarig för företagets analys- och undersökningsavdelning, förfäktar att 60/40 kan behöva göras om till, eller kompletteras med 30/70 men också 50/50. Detta då marknaden idag är mycket snabbare och mer globaliserad.

Sammanfattning

För ett par veckor sedan publicerade vi en artikel (https://old.aktiespararna.se/nyheter/bankerna-forbereder-sig-ett-sorts-armageddon) om hur världens centralbanker står inför utmaningar som sällan skådats och att det mycket väl kan finnas inte bara ett, utan två korn sanning i utlåtandet att ”det är annorlunda denna gång”. Facit vet vi som alltid först i efterhand och bara för att det tycks vara en majoritet som fortfarande förfäktar strategin betyder inte det att de kommer att ha rätt. Som investerare och användare av 60/40-strategin finns det en poäng i att bli mer aktiv med att kontinuerligt rebalansera och inte ta den för given.




Dela med dig