Aktiespararna

Så ska industriikonen frälsa Ericsson: ”Har tekniken och talangen”

Av David Flatbacke-Karlsson
27 mars 20189 min lästid

Nationalklenoden Ericsson sätts på svåra prov.
Nu ska en hyllad industrialist, som lyft Atlas Copco till nya höjder, vända telekomjätten rätt.
– Allt finns för att kunna lyckas, säger Ronnie Leten.

Sedan IT-bubblan sprack i början av 2000-talet har Ericsson haft en jobbig resa. Bolaget, som sysslar med utrustning relaterad till telekom och kommunikation, har blött pengar på senare år.

Tusentals personer har sagts upp, förluster har noterats på löpande band och småspararfavoriten har ständigt fått motta kritik efter bland annat flera vinstvarningar. Aktien är ned närmare 90 procent sedan toppnoteringen på runt 825 kronor i februari 2000.

Men kanske går det att se ljuset i tunneln nu? I början av 2017 tillträdde Börje Ekholm som ny vd. Kort därefter köpte Christer Gardells aktivistfond Cevian på sig en maktpost. Den viktigaste förändringen kan dock vara den som kommer att ske på ordförandesidan.

Ronnie Leten, som allra främst är känd för att ha skapat stora aktieägarvärden i samband med sin mångåriga vd-görning i Atlas Copco, är tänkt att ta över klubban i slutet av mars.

– Jag skulle jämföra Ericsson med Real Madrid. Jag är fortfarande inne i en tidig fas där jag lär mig mycket om bolaget, men problemen handlar inte om brist på kompetens, säger han till Aktiespararen.

Vill se en större produktivitet

2017 stannade Ericssons rörelseförlust på 38 miljarder kronor. Jämförelsestörande kostnader på 40 miljarder kronor. Sedan är planen att 10 miljarder kronor ska sparas på årsbasis från mitten av 2018 och framåt.

Ronnie Leten, som saknar erfarenhet av telekombranschen sedan tidigare, kommer in i bolaget i ett kritiskt skede. Utrullningen av 5G-nät, nästa generations mobilnät, väntas starta på allvar inom kort. Ett ansträngt Ericsson, som av många i alla fall tidigare ansetts vara en föregångare inom området, har tuff konkurrens av bland andra Huawei och Nokia.

– Tekniken finns. Talangen finns. Det handlar om att sätta en bra grundstruktur och att hitta en tydlig riktning att gå i. Vi är lika med Nokia och Huawei när det kommer till flera saker. Vi har affärer som är lika lönsamma som deras. Sedan har vi andra ben som inte går lika bra.

Vad blir viktiga parametrar för att hitta tillbaka i vinnarspåret?

– Jag tror att det allra viktigaste är att sätta en bra grundstruktur. En sådan byggs genom innovativa produkter och människor i bolaget som är glada men inte nöjda. Det handlar om att skapa ett driv att prestera.

Gillar att dela upp

Belgaren Ronnie Leten, född 1956, var med och byggde det mytomspunna uttrycket ”The Atlas Copco Way” – som i mångt och mycket handlar om drivkraft, fokus, tillväxt, värdeskapande och decentralisering – under sina nära åtta år som koncernchef i verkstadsbolaget.

Christer Gardell, som nu är Ericssons kapitalmässigt starkaste ägare, förespråkar en mer decentraliserad verksamhet. Bland annat vill han se en försäljning av den förlustinbringande medieverksamheten. Något som Ericsson även sägs arbeta för.

– Jag är besviken över att tempot i förbättrings- och effektiviseringsarbetet inte är högre. För att få stabilitet i Ericsson måste förlustkällorna bort så snart som möjligt. Förutom att släcka ned förlusterna behöver Börje (Ekholm) avsevärt öka tempot i Ericsson – i alla delar av verksamheten, från sälj till produktutveckling. Det har gått för långsamt. Det har varit för komplext, sa han nyligen till Dagens Industri.

I anslutning till kapitalmarknadsdagen i höstas redogjorde Ericsson för att bolaget har en ny struktur. Målet är att Ericsson som består av affärsområdena Digital Services, Networks och Managed Services, ska ha en rörelsemarginal på 12 procent och en försäljning på mellan 190–200 miljarder kronor runt 2020. 2023 ser Ericsson 1 miljard 5G-kunder och att tekniken då står för 20 procent av all datatrafik.

Ronnie Leten menar att det finns mycket som går att ta med sig från tiden i Atlas Copco, omkring 30 år i olika roller, till Ericsson.

– Samtidigt är varje bolag sitt eget. Det går alltid att skapa strukturer och förutsättningar, men det måste finnas en egen vilja att lära sig och utvecklas. Det går inte att tvinga någon.

Han är noga med att framhålla att kontinuitet, något som Ericsson saknat en aning på sistone, är en betydande faktor när det kommer till att snickra ihop ett framgångsrikt företagsbygge.

– På Atlas Copco har alla vd:ar varit öppna för förnyelse. Men ingen av de fem senaste vd:arna har rört den fundamentala grundstrukturen.

Hyllas av Wallenbergsfären

Investors vd Johan Forssell var högst delaktig i att det blev just Ronnie Leten som fick efterträda Leif Johansson som ordförande i Ericsson.

Wallenbergsfärens investmentbolag, som är den röststarkaste ägaren i Ericsson, har nämligen sitt största innehav placerat i just Atlas Copco.

– Det är hela valberedningens beslut. Vi står alla bakom Ronnie. Vi tycker att han är en utomordentligt skicklig affärsman, med en djup industriell bakgrund, som även har varit skicklig på att hantera olika strategiska frågeställningar på inte minst Atlas Copco, sa Johan Forssell, som är ordförande i Ericssons valberedning, till Aktiespararen i oktober.

Han är också övertygad om att Ronnie Leten kan bidra till att skapa ett större aktieägarvärde i Ericsson.

– Absolut. Han har gjort ett fantastiskt jobb med Atlas Copco. Vi är väldigt nöjda, sa Johan Forssell.

Jacob Wallenberg, ordförande i Investor, ser också ljust på Ericssons framtid.

– Det är ett fantastiskt företag. Det är anledningen till att vi är där. Men de har haft en mängd utmaningar. I grunden har Ericsson en stor grundläggande kompetens inom mjukvara och radioteknologi, sa han på Nordnet Live i februari.

Drömmer om ny kometresa

Atlas Copcos aktie steg med närmare 340 procent under Ronnie Letens tid som vd. Tusentals svenska små­sparare hoppas att han kan bjuda på en liknande kursmässig färd uppåt i Ericsson.

Men själv lägger han ett större fokus på att få Ericsson på fötter.

– Vi ska arbeta på ett klokt sätt och göra rätt saker. Om vi gör det, så är jag övertygad om att aktiekursen kommer att följa med. Sitt lugnt och behåll kylan, är hans hälsning till spararna.

Ericsson har gjort sina aktieägare ytterst besvikna de senaste 17–18 åren. En ordentlig vändning behöver inte vara nära förstående, men för den långsiktige som tror mycket på Ronnie Leten behöver aktien inte vara ett dåligt inslag i en bred och diversifierad portfölj.

FAKTA

Det här är Ronnie Leten

Född: 1956 i Beringen i Belgien.

Utbildning: Ekonomiutbildning vid universitetet i Hasselt.

Tidigare karriär: General Biscuits, 1979–1985. Olika roller inom Atlas Copco, bortsett från en kortare period som produktchef vid belgiska Tenneco Auto­motive, från 1985–2009. Vd och koncernchef för Atlas Copco från 1 juni 2009 till 30 april 2017.

Aktuell som: Tillträdande ordförande i pressade småspararfavoriten Ericsson.

Andra uppdrag: Ordförande i Epiroc, gruv- och anläggningsdelen som knoppas av från Atlas Copco i vår, samt styrelseledamot i SKF. Kliver i dagarna av ord­förandestolen i Electrolux.

Det här är Ericsson:

Ericsson, som grundades 1876 av Lars Magnus Ericsson, består av tre affärsområden. Networks utgjorde över två tredjedelar av omsättningen 2017 (128 miljarder kronor). Digital Services och Managed Services omsatte sammanlagt 65,5 miljarder kronor. Ett ytterligare segment, som bland annat innehåller medieverksamheten, bidrog med cirka 7 miljarder kronor till omsättningen.

Alla segment utom Networks redovisade miljardförluster 2017 – ett år som var bolagets sämsta någonsin. Digital Services var klart sämst med en förlust på 27 miljarder kronor.

Omkring halva omsättningen kommer från Nordamerika och Europa, där nära 60 000 anställda återfinns, och betydande verksamhet finns även i Mellanöstern, Afrika, Sydostasien, Oceanien, Indien och Nordostasien.

Ericssons huvudkontor återfinns i Stockholmsförorten Kista. Bolaget är en av de ledande aktörerna när det kommer till att bygga nätverk för mobil kommunikation och konkurrerar inte minst med finska Nokia och kinesiska Huawei.

Ericsson investerade nästan 38 miljarder kronor i FoU (Forskning- och utveckling) under 2017. Ericsson har 45 000 inslag i sin patentportfölj.

Dela med dig