Aktiespararna

Så sparar du bäst till pensionen: ”Satsa på det som fungerar”

Av Kristina Kamp
20 november 20184 min lästid

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 10 2018.

Det finns många sätt att höja sin pension. Spara mera, spara smartare, jobba längre eller se till att få ett rejält lönelyft. Men det finns inget universaltips som gäller för alla. Satsa på det som funkar bäst för dig.

Spara mera

Passar för: Bäst för dig som är ung och har många år kvar till pensionen. Ränta-på-ränta när du har 40 år kvar till pensionen ger bra effekt även på små belopp.

Du vänjer dig dessutom vid att spara, vilket troligen är bra för din ekonomi långt innan du blir pensionär.

Se upp med: Knyt inte för stora förhoppningar till sparandet och tro att det blir den största delen av din pension. En hel del handlar om att avstå konsumtion nu för att ha den längre fram istället. Avstå inte för mycket här och nu.

Är det dags att gå i pension snart, och pensionen blir låg, riskerar du att spara dig ur möjligheten att få bostadstillägg för pensionärer. Bättre då att inve­stera sparpengarna i att renovera bostaden så du slipper överraskande utgifter, eller köpa en bil som håller många år framöver.

Varken nymålade väggar eller nya bilar påverkar bostads­tillägget negativt.

Spara smartare

Passar för: Älskar du att följa utvecklingen på ditt sparande? Har du koll på alla avgifter? Klarar du ett börsras utan att deppa ihop? Då kan du, kanske, få ett bättre utfall på ditt sparande än dina generationskamrater som mest tycker att du har kufiska intressen.

Se upp med: Är du den som lätt drabbas av pensionspanik när börsen backar? Eller satsar du allt på något som du hört någon säga har gått bra den senaste tiden? Då kanske inte det här är den bästa vägen för dig att få en bättre pension.

Det finns förvalsalternativ som kan vara bättre både för nerverna och pensionärsplånboken.

Jobba längre

Passar för: Om du har fyllt 65 och fortfarande har svårt att ta semester utan att längta tillbaka till jobbet är det här tipset för dig. Ju längre du jobbar, desto högre blir din pension när du så småningom orkar dra dig tillbaka. Risken du tar är att du hinner dö ifrån pengarna.

Det här tipset passar även för dig som har en hygglig lön, men få år i arbetslivet. Du riskerar att få inkomsterna mer än halverade när du går i pension. Fler år i arbetslivet höjer pensionen och ger dig fler år med löne­inkomster så du kanske har möjlighet att spara.

Se upp med: Har du en väldigt låg pension och kommer att få delar av den som statligt stöd via garantipension så är det inte säkert att pensionen höjs om du jobbar längre. Det som händer är istället att bidragsdelen minskar. Men å andra sidan så får du troligen mer i plånboken så länge du arbetar.

Få ett lönelyft

Passar för: Enklaste sättet att höja lönen är att gå från deltid till heltid. Att arbeta deltid när heltidslönen ger mer än 40 000 kronor i månaden är ingen bra affär.

För dig som har en premiebestämd pension, vilket de flesta 80-talister har, ger löner över drygt 40 000 kronor både full avsättning till den allmänna pensionen och ordentligt påökt på insättningarna till tjänste­pensionen.

Se upp med: Har du passerat 60 år och har en förmånsbestämd pension, vilket rätt många 50-talister har, så ger stora löne­ökningar inte full effekt i pensions­kuvertet. Lönekapning kallas det. Se till att de stora lönelyften kommer före 60-årsdagen.

Ett sätt att höja lönen är att avstå från tjänstebilen om du har en. Eller andra liknande förmåner. De pengar som omvandlas till lön ger mer inbetalningar till din tjänstepension.

Dela med dig