Aktiespararna

Så sparar kungafamiljen på börsen

Av Jessika Bouveng
26 juli 20242 min lästid
Under 2024 har kungafamiljen gjort en rad ändringar i sina aktiedepåer. Investmentbolaget fortsätter dock att vara den solklara favoriten.

Den svenska kungafamiljen sitter på två aktiedepåer vars värde uppgår till drygt 145 miljoner kronor. Den portfölj som tillhör kungabarnen heter Gluonen och innehåller 13 innehav med ett samlat värde på 77 miljoner kronor. Det skriver Dagens Industri idag.

Det största innehavet i kungabarnens portfölj är investmentbolaget Investor som erhåller nära 23% av portföljen. På en andra och tredje plats kommer Bure och Volvo som har 12 respektive 11% av portföljen.

Nyligen gjorde en ny aktie entré i portföljen - nämligen Hexagon som under fredagen släppte rapport. Man har även valt att dubbla innehavet i Securitas.

Aktier som istället har dumpats är SCA och Ctek. Under början av 2024 gjorde man sig av med hela innehavet i SCA, men endast en del av innehavet i Ctek. Ctek utgöt nu mindre än 1% av portföljen.

Alla innehav i Gluonen i storleksordning

1 Investor
2 Bure Equity
3 Volvo
4 Atlas Copco
5 Sandvik
6 Latour
7 Medicover
8 Securitas
9 Alimak Group
10 Cavotec
11 Getinge
12 Hexagon
13 CTEK

Alla innehav Gallierafonden i storleksordning

I kungafamiljens andra aktiedepå, Gallierafonden, har man också möblerat om en del. I mars såldes hela innehavet i Handelsbanken, och samtidigt köptes nya aktier i bankkonkurrenten Nordea. Den nordiska bankkoncernen är nu det tredje största innehavet i fonden.

Man har även valt att göra sig av med Sandvik och återigen tagit in SKF.

1 Investor
2 Industrivärden
3 Nordea Bank
4 Essity
5 SEB
6 Epiroc
7 Medicover
8 Securitas
9 SKF
10 Alimak Group
11 Volvo
12 Atlas Copco
13 Hexagon
14 Electrolux
15 Skanska
16 Alfa Laval
17 Getinge
18 H&M
19 Arjo

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig