Så stoppades rekordnoteringen i sista stund: ”Får superkrafter”
Izettles vd och grundare Jacob de Geer.
En historisk börsresa förvandlades till ett oväntat jätteuppköp. Izettles grundare och vd Jacob de Geer om: Planerna som gick i stöpet, storaffären med Paypal som öppnar en helt ny värld, svenska techsuccéer och hur betaltjänstkometen ska bli lönsam.
Högsommarvärmen hade tagit ett grepp om både Stockholm och hela Sverige. På Izettles kontor, placerat på Regeringsgatan mitt i centrala huvudstaden, förberedde sig de anställda för att skriva historia av aktiemarknadskaraktär.
Betaltjänstbolaget, grundat 2010 av Jacob de Geer och Magnus Nilsson, planerade att presentera sitt prospekt inför den stundande premiären på Stockholmsbörsen tidigt på fredagsmorgonen den 18 maj.
Någon rekordstor technotering kom dock aldrig att redogöras för. I stället bekräftades uppgifterna, som Sky News avslöjade sent den 17 maj, att Paypal köpt Izettle för 19 miljarder kronor.
– Prospektet skulle gå ut. Vi såg inte det här komma, heller. Vi fick de första skarpa indikationerna av Paypal två veckor innan affären blev av. Jag var och presenterade Izettle för banker i Sverige och London för att sälja in oss inför resan på börsen på måndagen och tisdagen samma vecka. Det var som nära som det kan bli att det blev börsen, säger vd Jacob de Geer till Aktiespararen.
Gjorde börsplanerna att ni kunde sätta extra press på Paypal?
– Vi var tydliga och hade en plan och en deadline. Prospektet skulle ut på fredagen och vi hade ingen ambition att ändra den tidsplanen. Vi såg verkligen fram emot att notera bolaget.
Ryktena gick om att Izettle skulle värderas till 10 miljarder kronor i samband med inträdet på Nasdaq Stockholm som var tänkt att äga rum den 31 maj.
– Det var en journalistvärdering av bolaget. Jag vet inte vad det hade slutat på, men marknaden hade ett fantastiskt stort intresse för Izettle. Bolag värderas på olika sätt i Sverige och USA. Jag tror att vi kunde ha fått en högre värdering vid en introduktion, säger Jacob de Geer.
Jacob de Geer understryker att Izettle är väl bekant med Paypal sedan tidigare. Bolaget har ingått flera olika typer av partnerskap med den amerikanska betaltjänstjätten.
– Det här ger oss vad vi kallar superkrafter. Paypal har 20 miljoner kunder på 200 marknader som vi får möjlighet att nå. Vår modell är applicerbar på alla deras marknader.
42-åringen framhåller att Izettle, som omsatte 966 miljoner kronor och noterade en rörelseförlust på -228 miljoner kronor 2017, kommer att komplettera Paypals erbjudande.
– De är väldigt duktiga på betallösningar online. Men det som vi håller på med, affärslösningar som fungerar för småföretagare både online och i butik, är väldigt komplicerat. Paypal är inte nöjt med sin utveckling inom det området och får nu helt andra förutsättningar. De betalar för vår världsledande kunskap.
Sverige betyder mycket
Izettle arbetar i nuläget på tolv marknader. Tio stycken i Europa plus Brasilien och Mexiko. Jacob de Geer är tydlig med att Stockholm kommer att fortsätta att vara basen för Izettle.
– Vi har varit väldigt noga med att lyfta fram Sveriges betydelse. Paypal är helt med oss på den punkten. Planen är att Stockholm ska bli nyckelpunkten för det som vi håller på med här. Vi kommer fortsatt att vara snabbrörliga och kunna fatta ”järva” beslut här.
Att Daniel Ek och Martin Lorentzons svenska musikunder Spotify valde att börsnotera sig i USA skapade stora rubriker tidigare i vår. Det var dock aldrig aktuellt för Izettle.
– Det fanns ingen anledning. Vi har ingen amerikansk verksamhet och har i alla fall tidigare inte haft någon ambition att ha det. Nasdaq Stockholm har ett positivt rykte och många internationella investerare som satsar i bolagen finns. Vi hade hellre varit en större fisk i ett mindre hav, säger Jacob de Geer, och fortsätter:
– Vi har etablerat oss på den svenska techscenen och hade velat ge något tillbaka. Det var självklart att vi skulle börsnotera oss på hemmaplan.
Jacob de Geer är stolt över det entrepreniöriella tänk och den utveckling som går att se inom techklustret i Sverige. Han nämner framgångssagor som King och Mojang utöver Spotify och sitt eget bolag.
– Vi är fantastiska. Vi producerar flest ”unicorns” (techbolag som värderas till mer än en miljard kronor) per capita. Vi har ett av världens starkaste techkluster och ett multimarknadsperspektiv. Våra tio miljoner människor räcker inte för att bli världsledande, utan tjänsterna måste fungera överallt.
Samtidigt höjer Jacob de Geer ett varningens finger.
– Det går att se flera länder som är hungrigare än vad vi är och ger techentreprenörer större möjligheter. De lägger mer kraft på nästa generations entreprenörer.
Izettle har nära en halv miljon kunder.
Hur ser du på att Spotify gick utanför landets gränser gällande börsnoteringen?
– Inte så konstigt. USA är ju den största och viktigaste marknaden för dem. Sedan hoppas jag, sett ur ett lokalpatriotiskt perspektiv, att det blir en parallellnotering i Stockholm i framtiden.
De omtalade FAANG-aktierna (Facebook, Apple, Amazon, Netflix och Googles moderbolag Alphabet) och Spotify har i många fall två saker gemensamt. Samtliga visar upp en imponerande tillväxt – men också ganska ordentliga förluster. Kurserna har skjutit i höjden på tekniktunga Nasdaqbörsen i New York de senaste åren.
Izettle sitter lite i samma sits. Bolaget växte med 50 procent 2017, men är trots allt en bit ifrån att göra en stabil vinst. Jacob de Geer betonar att tillväxtbolag likt hans eget granskas på olika sätt i USA och Europa.
– Det är en viss skillnad på riskaptit hos investerarna och värderingarna blir olika. Kunskapen om de här bolagen är en annan i USA. Det blev väldigt tydligt när vi träffade europeiska investerare, att de räknar annorlunda.
Vinstmålet kvarstår
Han tror samtidigt att spelplanen kan komma att förändras.
– Förmodligen kommer de europeiska investerarna att bli mer vana med den typen av bolag som Izettle representerar kommande år eftersom det kommer att dyka upp fler och fler.
På vilket vis förändras era möjligheter att gå med vinst efter uppköpet av Paypal?
– Nu får vi ju superkrafter (skratt). Planen innan Paypal kom in i bilden var att växa 40 procent från år till år och visa upp lönsamhet i slutet av 2020. Hur strategin blir framöver beror på vilka expansionsplaner vi landar i tillsammans med Paypal. Klart att Paypal ger oss andra förutsättningar.
Affären med Paypal är ännu inte helt stängd. Men Jacob De Geer utgår ifrån att den godkänns av myndigheterna.
Sedan förvärvet av Izettle har Paypals aktie stigit med omkring 8 procent.
– Vi är övertygade om att vi bidrar med ett värde. Det verkar som om marknaden också tycker att det är en väldigt bra matchning. Vi gör det för att vi tror att ett plus ett är lika med 20. Resan fortsätter, men i en annan form än vi hade tänkt oss. Det ska bli väldigt spännande att se hur långt vi kan nå, säger Jacob de Geer.
Aktiespararen träffade Jacob de Geer på Izettles huvudkontor i Stockholm.
FAKTA
Jacob de Geer om …
Storbankernas syn på Izettle: ”I början gillade de oss inte alls, men nu tror jag inte att de ser oss som någon särskild konkurrent. De är mer pressade av en aktör som Enkla, inom bolån, och har en hel del att fundera på framöver. Det kommer att behöva tas en hel del smärtsamma beslut av bankerna om de ska vara framgångsrika kommande år.”
Konkurrensen: ”Inom alla våra olika delsegmentet finns det massvis av konkurrenter. Men som helhet är det bara amerikanska Shopify och Square som liknar Izettle. De har inte lyckats i Europa, men har enorma finansiella muskler och är skickliga i USA.”
Hur Izettle hjälper småföretagare: ”Den genomsnittlige småföretagaren lägger omkring tio timmar i veckan på administration- och pappersarbete. Småföretag som använder iZettle växer snabbare än EU-genomsnittet. Våra verktyg är, till skillnad från storbankernas, anpassade för mindre företagare.”
Vad som gjort Izettle lyckosamt: ”Vi har en otrolig mångfald och dynamik bland de anställda. Det känns otroligt roligt att vara på kontoret. Det gäller att behålla en platt, autonom organisation och balansera det entrepreniöriella tänket med tydlighet och mål.”
Det här är Izettle
Izettle grundades 2010 av Jacob de Geer, som vid försäljningen ägde omkring 7 procent av bolaget, och Magnus Nilsson. Fintechbolaget erbjuder moderna lösningar för bland annat kortbetalning, e-handel, kassaregister, säljrapporter, CRM-verktyg, fakturering och finansiering för småföretagare.
Huvudkontoret ligger i Stockholm. Totalt har bolaget sex kontor världen över, bland annat i London, Edinburgh, Mexiko City och São Paulo i Brasilien. Izettle har omkring 500 anställda. Cirka 300 av dessa är placerade i Stockholm. Paypals köp av bolaget öppnar för ytterligare anställningar i både Sverige och resten av världen, enligt Jacob de Geer.
Izettle har nästan en halv miljon aktiva användare och finns i nuläget på tolv olika marknader. I tio olika länder i Europa och i Brasilien och Mexiko kan småföretagare nyttja bolagets tjänster.