Aktiespararna

Så tror experterna om inflationen i mars

Av Elin Hanspers
28 mars 20252 min lästid
Efter den oväntat höga KPIF-inflationen i februari väntar sig nu storbankerna att den vänder nedåt. Samtidigt väntas KPIF exklusive energi fortsätta uppåt.

I februari överraskade inflationen på uppsidan. Inflationen enligt KPIF, vilket är det inflationsmått som Riksbanken tittar på, uppgick till 2,9%, mot väntade 2,7%.

Nordea tror att KPIF-inflationen kommer att bli lägre i mars. Storbanken tror att den landar på 2,6%, vilket dock är betydligt över Riksbankens prognos om 2,3%. Vad gäller KPIF exklusive energi, eller KPIFXE, väntas den stiga till 3,2% i årstakt, upp från 3,0% i februari. Riksbankens prognos ligger här på 3,2%.

Enligt Nordea väntas matpriserna ha stigit ytterligare i mars, medan utlandsresor, på grund av säsongseffekter, väntas ha blivit billigare. Vidare pekar de på att energipriserna ses ha gått ner rejält, men inte lika mycket som Riksbanken väntat sig. Priserna på andra varor än livsmedel väntas lyfta vidare under mars och april.

Även SEB skriver i en uppdaterad prognos att de väntar sig att KPIF-inflationen landar på 2,6% i mars. Vad gäller KPIFXE väntas en uppgång till 3,3%.

”Vår inflationsprognos har reviderats upp avsevärt efter den stora uppgången i januari och februari. Vi förväntar oss att livsmedelspriserna stiger ytterligare i mars, vilket förklarar merparten av den högre uppgången i KPIF exklusive energi jämfört med februari. Planerna på prishöjningar bland livsmedelsåterförsäljare ökade markant i mars och ligger nu endast något under toppnivåerna från 2022”, skriver de, men pekar samtidigt på att sambandet mellan dessa prishöjningsplaner och faktiska livsmedelspriser är långt ifrån perfekt.

Handelsbanken spår en något högre KPIF-inflation i mars – på 2,7% – samtidigt som KPIF exklusive energi vänts komma in på 3,2%.

”Drivkrafterna bakom nedgången i inflationen är fallande drivmedelspriser – till följd av en starkare krona och ett lägre råoljepris – samt elpriser. Uppgången i KPIFXE förklaras av relativt snabba prisökningar inom livsmedel och tjänster, samt en baseffekt eftersom båda dessa komponenter visade ovanligt långsamma prisökningar i mars 2024”, skriver de.

LÄS MER: Experterna om räntebeskedet: Svårt med den höga inflationen

LÄS MER: Detta lyfte inflationen i februari


Dela med dig