Aktiespararna

Så tror mäklarna om bostadsmarknaden 2024

Av Elin Hanspers
21 december 20232 min lästid
Enligt Fastighetsbyråns senaste mäklarpanel tror en majoritet på stillastående bostadspriser 2024.

När det gäller bostadsrätter tror 63% av de tillfrågade mäklarna i undersökningen på stillastående priser 2024. 24% tror på stigande priser och 14% på sjunkande priser.

Vad gäller villor tror 62% på stillastående priser, 25% på stigande priser och 14% på sjunkande priser.

Bland de som tror på stigande priser tror flest att uppgången inleds under det tredje kvartalet. Stockholm är den marknad där de flesta, 30%, tror på stigande bostadspriser.

”Som alltid är det svårt att förutspå prisutvecklingen och många faktorer påverkar. Men räntan är det absolut mest avgörande just nu. Vi tror att det senaste beskedet kan göra att fler säljare och köpare vågar agera och antal affärer kan öka det första halvåret 2024. Däremot får vi sannolikt vänta på stigande priset tills räntan börjar sänkas igen”, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån i en kommentar.

Litet trendbrott

Fastighetsbyrån ställer också en fråga om ”För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu”. Snittet blev 2,6 på en skala mellan 0 (köparna) och 10 (säljarna). Det är ett fortsatt tydligt övertag för köparna, men övertaget har ändå minskat något sedan oktober.

”I december, när marknaden börjar stanna av, brukar efterfrågan sjunka. Men nu ser vi istället att övertaget för köparna minskar något. Troligen är det Riksbankens besked att inte höja räntan som ger en liten positiv känsla på marknaden. Vi kan se att tendensen är tydligast i Stockholm, som brukar vara först med trendbrott”, säger Johan Engström.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.


Dela med dig