Aktiespararna

Sälj inte amerikanska aktier bara för att kronan stärks

Av Cristofer Andersson
24 november 20235 min lästid
Är du en av dem som nu funderar på att ta hem vinster då du fruktar att en svagare dollar kommer skada din avkastning? Tänk om!

De senaste åren har investerare som haft aktier noterade bortom den svenska börsen fått en extra skjuts i och med den successivt svagare svenska kronan.

När nu kronan stärkts de senaste veckorna har globalfonder, fonder med utländska innehav och även regelrätta aktier tappat i värde givet att de respektive aktie- eller fondkurserna inte ökat mer i procent.

Att se sitt jämförelseindex rusa, men de egna innehaven mer eller mindre stå still då kronans stärks, kan få flera att reflektera kring allokering. Detta är bra, men att per automatik fastslå att stark krona, eller svag dollar beroende på perspektiv, är dåligt är mindre klokt, för en svagare dollar är i grunden något positivt.

Vi tar Nike som exempel

För att underlätta och göra en tämligen komplicerad händelseutveckling mer lättbegriplig kan vi ta det amerikanska bolaget Nike som ett exempel. Bolaget har totalt över 600 fabriker lokaliserade i över 45 länder. Störst produktion om cirka 35 % vardera sker i Kina respektive Vietnam, medan cirka 20 % produceras i Indonesien.

Nike har emellertid en viss tillverkningsverksamhet i andra västerländska ekonomier, varav en är dess hemmaplan – USA. Bolaget har bland annat flera fabriker som tillverkar sportskor och kläder i Oregon och Tennessee. Dessutom har företaget investerat i ny tillverkningsteknik, såsom 3D-utskrift och automation, vilket potentiellt kan möjliggöra mer lokal produktion i framtiden.

Försäljning utanför Nordamerika drabbar marginalen

Nike har störst försäljning på den nordamerikanska marknaden. Därefter, i följande ordning, kommer EMA (Europa, Mellanöstern och Afrika), Kina och slutligen övriga Asien. När alla intäktströmmar från alla geografier tas hem till Nordamerika, där bolaget är noterat och skattepliktigt, betyder det en värdeminskning. Ett par Nikeskor sålda i Sverige leder till sämre marginaler för Nike givet valutaväxlingen, vilket bolagets vice vd och CFO lyfter fram i den senaste kvartalsrapporten.

Nike har nu två val. Det ena är att höja priserna i syfte att behålla, eller stärka, marginalen. Risken är då att de förlorar tillväxt i form av kunder och därmed intäkter, vilket kommer slå minst lika hårt som försämrade marginaler. Det andra valet är att tillfälligt acceptera de lägre marginalerna, men då också med den större sannolikheten om fortsatta trogna och relativt starka kunder.

Fördelen med lägre dollar

När nu dollarkursen har tappat lite mark, om än att den fortfarande är hög relativt flera andra valutor, betyder det att Nikes marginaler inte drabbas lika hårt. Vidare kommer en lägre dollar leda till att importerande länder, såsom Sverige, inte importerar lika mycket inflation. Allt annat lika kommer detta dels leda till lägre inflation i Sverige, dels kapitalstarkare kunder. Med en större plånbok och en fortsatt önskan att äga Nikekläder och/eller skor är sannolikheten för ökad försäljning stor.

Därtill kan en lägre dollar göra att bolaget blir mer beredvilligt att satsa och investera i fabriker, produktion och utveckling i USA, då det är något mer gynnsamt nu än för bara sex månader sedan. Detta betyder arbetstillfällen, vilket betyder starkare konsumenter och så vidare, likt ringar på vattnet.

Som framkommer är Nike lika drabbade som svenska exportbolag, såsom Atlas Copco, Sandvik och Volvo, är gynnade. Svenska bolag främjas av svag krona och stark dollar, då de har mest tillverkning i Sverige eller i länder med relativt dollarn svaga valutor, medan en majoritet av alla deras intäkter är i dollar. Således bli vinsterna dopade då de räknas om till svenska kronor.

Se i det längre perspektivet

En svagare dollar är således inte per definition något dåligt. Världens största bolag finns i USA och ska de klara av att växa med samma lönsamhet likt respektives historik kommer de vara tvungna att höja sina priser för att möta dollars styrka. Detta slår mot alla globala konsumenter.

Vad mer eller mindre alla önskar är en lagom stark dollar som inte skadar marginalerna allt för mycket och som gör att kunderna förmår att vara köpstarka. En rimligt värderad dollar betyder mindre kostnader för bolag som producerar i dollar, eller är skattepliktiga i USA, vilket i sin tur bland annat ökar sannolikheten för en mer friktionslös tillväxtresa kommande år.

I långa loppet är det vinster som driver aktiekurser. För (ökade) vinster behövs dels tillväxt och därmed intäkter, dels marginaler. Balansgången mellan dessa är och förblir bolagens stöttepelare och som alltid beror det mesta på ledningens kompetens och varornas/tjänsternas kvalitet. Dock finns alltid valutan där, som ett spöke.

Ja, den starkare kronan påverkar din avkastning gällande utländska innehav samt internationellt inriktade fonder, men mer i det korta perspektivet givet att bolagen förmår att växa och öka sina vinster.

LÄS MER: Cristofer Andersson: Aktien jag undviker

LÄS MER: Veckans aktie: Lägsta värderingen på flera år - men sälj

Förklarande artiklar

Dela med dig