Samtrygg en hållbar lösning för privatuthyrning och för att hantera bostadsbristen
Samtrygg erbjuder en marknadsplats för trygg bostadsuthyrning i Sverige. På bolagets sida samtrygg.se kan uthyrare och bostadssökande hitta varandra och ingå trygga hyresavtal. Samtrygg fokuserar på privatuthyrning, det vill säga uthyrning av äganderätter och bostadsrätter privatpersoner emellan.
Marknadspotentialen på den svenska marknaden är fortfarande mycket stor. Förra året involverades företag som erbjuder trygghetslösningar för uthyrning av privatbostäder i uppskattningsvis 5 procent av de drygt 200 000 privatuthyrningar som gjordes under året.
Nära hälften av uthyrningarna annonserades, medan andra hälften gjordes genom personliga kontakter.
Sedan 2013 finns en särskild reglering som syftar till att premiera privatuthyrning, med en friare hyressättning, slopat besittningsskydd och kort uppsägningstid. Samtidigt begränsas privatuthyrning av mängd utmaningar.
- För bostadssökande är det svårt att veta vilka lägenheter som är tillgängliga och det är allmänt känt att man löper risk att bli lurad på både deposition och förskottshyra. Även uthyrare upplever en mängd problem, exempelvis krångliga regler, obetald hyra och misskötsel. Det är med de här problemen i åtanke vi har designat vår produkt som kallas trygghetspaketet, säger Jim Ankare, vd på Samtrygg
Genom att lösa problemen för de som redan är på marknaden för privatuthyrning kan Samtryggs marknadskategori alltså växa 20 gånger. Men potentialen är större än så.
- Förutom den adresserbara marknaden av bostäder som redan hyrs ut uppskattar vi att det finns ytterligare 200 000 tillgängliga privatbostäder som inte hyrs ut. Det betyder att tillväxtpotentialen för branschen är 20-40 gånger dagens nivå.
Samtrygg har gått från ett trevande startup till en bevisad skalbar modell, men har ännu inte tillräcklig skala och volym.
- Förra året var ett genombrott med en tillväxt på 64 procent. Då kom 22 procent av uthyrarna och 16 procent av de bostadssökande till oss genom rekommendation, vilket jag tycker är ett bevis på att erbjudandet uppskattas. Ett annat bevis är alla nöjda kunder som lämnar fina omdömen om oss på Trustpilot.
Nu finns fler annonser och uthyrare på Samtryggs portal än någonsin. Men det är fortfarande låga tal i ljuset av marknadspotentialen.
Bolagets affärsmodell bygger på en serviceavgift för bolagets trygghetspaket, på 15 procent som betalas av hyresgästen, som sedan är återkommande för hela uthyrningstiden.
- Ett kort avtal på några månader är ingen jättebra affär för oss, men de långa avtalen, där båda parter är nöjda, hyran är skälig och våra tjänster tillför värde, där blir det en bra affär. Så fokus för oss är att fortsätta bygga vår stock med bra avtal, säger Jim Ankare.
Lönsamheten i verksamheten är god, då varje ny affär resulterade i en snittintäkt på 2,5 gånger anskaffningskostnaden (CLV:CAC på 2,5x) under 2022. Efter Samtryggs kostnader gav det en underliggande lönsamhet på strax över 50 procent.
2022 passerade bolaget break-even, med 2,4 Mkr i EBITDA. Nu satsar Samtrygg på att skala upp och bygga en kategori där det är en självklar lösning att använda trygghetstjänster vid privatuthyrning.
- Vi behöver inte slåss om marknadsandelar utan hela branschen har ett guldläge att växa. Vi har bevisat att affären fungerar och har god underliggande lönsamhet, så nu är vi redo att skala, säger Jim Ankare.
Nu genomför Samtrygg en företrädesemission som är säkerställd till 69 procent av befintliga ägare, med syftet att stärka Samtryggs varumärke, innovationskraft och marknadsposition.
- Befintliga aktieägare erhåller två (2) teckningsrätter för en (1) innehavd aktie som ägs på avstämningsdagen den 19 juni 2023, och femton (15) teckningsrätter ger rätten att teckna en (1) ny aktie.
- Teckningskursen är 5,00 SEK per aktie.
- Företrädesemissionen kommer vid full teckning att tillföra Samtrygg Group cirka 6,1 MSEK, före emissionskostnader om cirka 0,5 MSEK.
- Företrädesemissionen omfattas till cirka 32,5 procent av teckningsförbindelser och till cirka 36,4 procent av emissionsgarantier från befintliga ägare, sammanlagt är Företrädesemissionen således säkerställd till cirka 69 procent.
- Teckningsperioden för Företrädesemissionen löper under perioden 21 juni – 7 juli 2023.
- Vid överteckning av Företrädesemissionen kan styrelsen komma att utnyttja Övertilldelningsoptionen, vilket kan tillföra bolaget ytterligare högst 1,7 MSEK.
Se vd Jim Ankare presentera Samtrygg på Aktiespararnas Småbolagsdagar den 14:e juni