Aktiespararna

Sandviks justerade ebita-resultat lägre än väntat

Av Finwire/Redaktionen
16 april 20253 min lästid
Verkstadsbolaget Sandvik redovisar en omsättning som var lägre än väntat under första kvartalet. Den justerade ebita-vinsten var också lägre än väntat.

Omsättningen steg 1,0 procent till 29 301 miljoner kronor (29 002). Utfallet kan jämföras med Bloombergs analytikerkonsensus som låg på 30 627. Den organiska försäljningstillväxten uppgick till 1 procent (-5).

Det justerade ebita-resultatet uppgick till 5 768 miljoner kronor (5 281), väntat 5 944, med en justerad ebita-marginal på 19,7 procent (18,2).

Justerat rörelseresultat uppgick till 5 262 miljoner kronor (4 824), med en justerad rörelsemarginal på 18,0 procent (16,6).

Resultatet efter skatt blev 3 736 miljoner kronor (1 247).

Orderingången landade på 32 763 miljoner kronor (31 981), vilket är 3,6 procent lägre än analytikerkonsensus. Den organiska tillväxten i orderingången var 2 procent.

Sandvik noterade ett starkt momentum för gruvverksamheten med råvarupriser på fortsatt höga nivåer.

"Trots rådande makroekonomisk osäkerhet är gruvkundernas investeringsprognoser fortsatt optimistiska. En stark efterfrågan noterades både för utrustning, reservdelar och tjänster. Drivkraften att förbättra säkerhet och produktivitet i gruvorna står högt på agendan, och under kvartalet tog Sandvik viktiga steg inom automations- och säkerhetslösningar, med viktiga kundimplementeringar av lösningar inom AutoMine och Newtrax Advanced Proximity Detection System (APDS). Efterfrågan inom infrastruktur förblev dämpad, och även om lagernivåerna minskade i viktiga regioner påverkades kundaktiviteten av den allmänna osäkerheten. Både Sandvik Mining and Rock Solutions och Sandvik Rock Processing Solutions redovisade särskilt stark tillväxt i Australien", skriver Sandvik.

Den underliggande efterfrågan inom flygindustrin var stabil, med en negativ orderutveckling i Nordamerika, som uppvägdes av en positiv utveckling i Europa.

Sandvik lämnar ingen prognos. De finansiella målen som upprättades 2022 upprepas.

"Baserat på valutakurserna i slutet av mars 2025 uppskattas transaktions- och omräkningseffekter att ha en påverkan om cirka -600 miljoner kronor på ebita för det andra kvartalet 2025, jämfört med samma kvartal föregående år", heter det i rapporten.

Vd Stefan Widing kommenterar tullarna.

"De nyligen upptrappade situationen kring globala tullar kommer att påverka det makroekonomiska läget framöver. Även om det inte haft en påverkan på efterfrågan hittills, så är det för tidigt att dra några slutsatser om hur det kommer att påverka våra industrier och marknadssegment framgent", säger han.

Dela med dig