Aktiespararna

Sänkt riktkurs för jätten - drog ned sektorn

Av Jessika Bouveng
22 oktober 20242 min lästid
Sandviks vd Stefan Widing.
Sandviks rapportmiss drog ned verkstadssektorn under måndagen och bolaget får idag sänkt riktkurs. Flera analytiker ser dock fortsatt köpläge.

Igår kom verkstadsbolaget Sandvik med rapport för det tredje kvartalet. Bolaget redovisade en omsättning som var lägre än väntat och det justerade ebita-resultat var också lägre än väntat. Marknaden reagerade negativt på rapporten och aktien var som mest ned 4% på måndagen.

Rapporten drog även med sig flera andra verkstadsjättar i nedgången. SKF var ned 1,5% och Atlas Copco tappade 1,1% under måndagen.

Sandviks aktie återhämtade sig dock något senare under dagen och stängde på minus 2,1%.

”Vi är inte nöjda med att ligga under intervallet och har vidtagit åtgärder som gradvis jobbar ikapp volymtappet. Samtidigt görs redan andra besparingar inom verksamheterna och det kommer vi att fortsätta med tills vi är tillbaka i korridoren”, sa Sandviks vd Stefan Widing till DI.

Sandvik får sänkt riktkurs

Under tisdagsmorgonen får Sandvik sänkt riktkurs av Pareto Securities från 280 kronor till 270 kronor. De upprepar dock rekommendationen köp. Det gör även analytikerna hos Kepler Chevreux som menar att osäkerheten för bolaget endast gäller på kort sikt.

”Vi beräknar att konsensus reviderar ner siffrorna för räkenskapsåren 2024-2026 med 3-5 procent för att återspegla det svagare underliggande resultatet i kvartalet och de osäkra utsikterna”, skriver de i en kommentar och fortsätter:

”Osäkerhet råder på kort sikt och det är sannolikt med reviderade estimat från analytikerkåren”

Keplers riktkurs ligger på 250 kronor.

LÄS MER: SHB: God potential i industrisektorn – här ser vi köp

LÄS MER: Analytikern om Sandvik och Metso: Störst blir inte bäst

Media och analyshusSandvik

Dela med dig