Aktiespararna

SAS-vd:ns varning till småspararna

Av Finwire/Redaktionen
1 september 20232 min lästid
SAS vd Anko van der Werff.
Flygbolaget SAS redovisade en kvartalsvinst för första gången sedan pandemin - och aktien rusar under fredagen. SAS-vd är dock tydlig med att när bolagets rekonstruktionsprocess är klar kommer det endast kvarstå ett litet, om ens något, värde för befintliga aktieägare och kreditgivare. "Det är naturligtvis ett väldigt svårt budskap att ge", säger han till Affärsvärlden.

SAS redovisar första kvartalsvinsten och högsta antalet passagerare sedan före pandemin. Strax före 10 var aktien upp cirka 15%

Resultatet före skatt var 457 miljoner kronor (-1 991). Resultat före skatt och jämförelsestörande poster var 464 miljoner kronor (-2 081).

"Vi närmar oss vintersäsongen och jag är glad över den positiva trenden i vår biljettförsäljning under tredje kvartalet. Vi fortsätter ökningen av verksamheten och kommer att öka kapaciteten i vinter jämfört med motsvarande period förra året", uppger van der Werff i vd-ordet.

SAS-vd:ns varning

Flygbolagets rekonstruktionsprocess i USA fortlöper och målet är att få rekonstruktionsplanen godkänd runt årsskiftet. Processen väntas pågå ytterligare ett par år.

I en intervju med DI är SAS-vd:n dock tydligt med att det endast kommer att kvarstå ett litet, om ens något, värde kvar för befintliga aktieägare och kreditgivare efter omstruktureringen. SAS har närmare 250 000 aktieägare.

Den pressade SAS-aktien rusar efter rapporten och handlas på fredagsförmiddagen för drygt 40 öre. Bolaget, med över 256.000 ägare, har vid upprepade tillfällen flaggat för att det inte kommer att finnas något, eller mycket litet, värde kvar för befintliga aktieägare när rekonstruktionen är klar.

"Det är naturligtvis ett väldigt svårt budskap att ge", säger han vidare till Affärsvärlden.

Efter rapporten steg aktien initialt 25 % men strax innan tolv noteras uppgången till 10 %.

SASMarknadsnyheter

Dela med dig