Aktiespararna

SBAB: Kyligt läge på bostadsmarknaden

Av Elin Hanspers
4 januari 20242 min lästid
Enligt SBAB och Boolis kompositindikator bostadsmarknadstempen blåser fortsatt kalla vindar på bostadsmarknaden, och kallast är det för lägenheter.

Den positiva trenden från 2023 års första halva är som bortblåst, och i december har marknaden för lägenheter gått från kall till iskall, menar SBAB och Booli. Enligt dem förklaras det sämre läget på marknaden för lägenheter framförallt av ett ökat utbud och fler återpublicerade annonser. Dock ser de en liten ljusglimt i något kortare annonstider. Sett till storstadsområdena är det kallast i Stockholm, tätt följt av Göteborg.

”Vad ska man då tro om utvecklingen kommande månader? Att Riksbanken högst troligt har höjt klart styrräntan och enligt vår prognos också kommer att sänka räntan flera gånger under den andra halvan av året borde mjuka upp marknaden lite. Mot detta står att många bostadsrättsföreningar kommer att behöva höja månadsavgifterna markant framöver när bundna lån med mycket låg ränta löper ut”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Han menar att de nya nya reglerna från årsskiftet kring hur bostadsrättsföreningar ska redovisa ekonomin kan påverka genom att många bostadsspekulanter får upp ögonen för behovet av höjda månadsavgifter, betydelsen av föreningens skuldsättning och räntekänslighet.

Oförändrad temperatur på villamarknaden

Vad gäller bostadsmarknadstempen för villor så var den nära oförändrad i december. På den negativa sidan ses något färre budgivare och fler återpublicerade annonser medan positiva tecken var att utbudet och annonstiderna sjönk något.

”Det är bara att konstatera att det alltjämt är ett kyligt läge även på marknaden för villor. Till skillnad från lägenheter ser vi dock inte någon försämring av läget de senaste månaderna”, säger Robert Boije.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.


Dela med dig