Aktiespararna

SBB får sänkt riktkurs av Kepler

Av Jessika Bouveng
6 oktober 20233 min lästid
Leiv Synnes, vd för SBB.
Analyshuset Kepler Cheuvreux väljer att sänka riktkursen för SBB. Idag kom även nyheten att SBB kan behöva återköpa Valerums obligation efter missad räntebetalning.

SBB har varit mycket omtalat på börsen den senaste tiden och fortsätter att ha det svajigt. Vissa dagar har dock gått bättre.

I förra veckan meddelade SBB att de säljer en mindre del av utbildningsfastighetsbolaget Educo till Brookfield för cirka 242 miljoner kronor. Affären innebär att SBB övergår till att bli en minoritetsägare i bolaget, samt att Educo kommer att återbetala delar av koncerninterna lån från SBB vilket medför en likvid på cirka 7,8 miljarder kronor. SBB kommer att ha ett kvarstående lån till Educo på cirka 5,5 miljarder kronor. Genom försäljningen hoppas SBB kunna lösa sina finansieringsproblem och få en bättre kreditrating.

Beskedet gjorde att SBB:s aktie rusade samma dag och under den morgonen var aktiekursen upp med 35%. Kursrusning dalade dock under dagen.

Kepler sänker riktkursen

En ny rapportsäsong närmar sig och och analyshuset Kepler Cheuvreux väljer att hålla kvar vid sin rekommendation Behåll för SBB inför Q3-rapporten. Man sänker dock riktkursen. Via analyssajten Aktiellt skriver man:

”Våra förväntningar på förvaltningsresultatet är i stort sett oförändrat under hela prognosperioden. Dock räknar vi nu med full effekt av de nya preferensaktierna i det nystartade dotterbolaget SBB Residential Property AB, vilket påverkar FFO negativt. Vi sänker därför vår riktkurs från 5,7 SEK till 4,4 SEK. Vi har inte inkluderat den senaste affären med Brookfield i vår modell som har krav på finansiering”.

Kan behöva återköpa Valerums obligation

Under fredagsmorgonen meddelade fastighetsbolaget att det kan komma att behöva återköpa Valerums säkerställda obligation, på vilken Valerum ska ha betalt ränta den 5 oktober men inte gjort så.

Valerum är dotterbolag till Oscar Properties som under hösten 2020 köpte fastigheter av SBB för 1,4 miljarder kronor. Som en del av finansieringen emitterades en säkerställd obligation på 710 miljoner kronor. SBB kom i samband med affären att lämna ett åtagande till investerarna om att återköpa deras obligationer till 100 procent av nominellt värde inklusive upplupen och obetald ränta vid brott mot lånevillkoren.

Det utestående beloppet på obligationen per den 5 oktober uppgår till 272,1 miljoner kronor och upplupen och obetald ränta till nästan 5,4 miljoner kronor.

SBB:s aktie handlas under fredagsmorgonen strax under 4 kronor. När SBB såg sin all time high i november 2021 handlades aktien för 67,72 kr.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

LÄS MER: Pekar ut favoriterna inför rapportsäsongen

LÄS MER: Korta portföljen: Kvalitetsbolaget är billigt efter dippen

Dela med dig