Aktiespararna

SBB:s besked: Säkra på att ratingen kommer stärkas

Av Redaktionen
5 december 20224 min lästid

I slutet på november kom nyheten att den kanadensiska jätten Brookfield köper 49% av aktierna i SBB:s utbildningsportfölj.

SBB:s vd Ilija Batljan är övertygad om att affären kommer göra att SBB får en starkare rating av kreditvärderingsinstituten.

”Det här är en fantastisk affär för alla aktieägare i SBB, för att risken i bolaget minskar rejält genom att vi kan använda de här pengarna för att sänka vår belåningsgrad och därmed stärka vår finansiella ställning och stärka ratingen”, säger vd:n i en intervju med Aktiespararna.

Direkt efter att SBB skickat ut pressmeddelande om affären väcktes många frågor. Företagets vd Ilija Batljan gick i slutet på förra veckan ut i en exklusiv intervju med Aktiespararna och utvecklade detaljerna i affären.

I intervjun, som du kan se nedan, har vd:n tagit fram papper och penna och skriver upp hur de har tagit fram beräkningen för hur mycket Brookfield ska betala för de här 49%.

Det som stod klart sedan tidigare är att transaktionspriset landar på 43,7 miljarder och att SBB:s belåning sänks från 46,9% till 42,4%.

”Vi räknar med att det här skapar förutsättningar för att SBB ska få en starkare rating, och vi är övertygade om att när vi genomfört affären att vi kommer att ha en starkare rating", säger SBB:s vd i intervjun.

I slutet på förra veckan, efter att Brookfield-affären offentliggjorts, så bekräftade kreditvärderingsjätten Fitch SBB:s kreditbetyg BBB-, med positiva utsikter för fastighetsbolaget.

Brookfield kommer direkt att erlägga SBB cirka 9,2 miljarder kronor genom kontant betalning.

I intervjun med Aktiespararnas analytiker Robert Andersson, får Ilija Batljan frågan om varför SBB säljer 49% av det nya dotterbolaget, och inte 50%.

”Det handlar om att det här är ett dotterbolag till oss. Om vi tar in ett bolag som köper 49% av aktierna, då är det fortsatt så att vi konsoliderar bolaget. Det vill säga vi tar in alla skulder på SBB:s balansräkning. Och det är en av de frågor där vi fått kritik. Att man varit orolig för att det finns skulder utanför balansräkningen, och på det här sättet blir allt väldigt tydligt. Alla skulder finns med på SBB:s balansräkning”.

Skuldsättningen i dotterbolaget ligger på 21 miljarder kronor. En del var bankfinansiering och en annan del var koncerninternfinanciering

Robert Andersson frågar SBB:s grundare i intervjun vad den så kallade koncerninternfinancieringen är för något?

"Det är så att vi har tagit långa, icke säkerställda obligationer. De pengarna som vi tagit på toppen i moderbolaget, de har skickats ner för att finansiera köp av fastigheter i den här portföljen. Så det är inget annat än långa obligationer som backar upp den interna finansieringen. Och tittar man på snitträntan på de långa obligationerna, så ligger de på runt 1,17%, och vår snittränta i SBB ligger på 1,89% i slutet av Q3.

Det här skickar ni vidare till dotterbolaget och får en ränta på 3%?

"Ja, vi får 3% betalt. Men vi får två saker som jag tycker är väldigt relevanta. Det ena är att vi får 3% redan från dag ett, trots att obligationerna kommer överstiga löptiden på lånen. Och deras snittränta årligen ligger på 1,17%. Men vi får också en medfinansiär när lånen ska betalas".

Känner ni er inte osäkra för refinansieringsrisken på de här på pengarna?

"Vi känner oss väldigt trygga att refinansiera dem pengarna till och med innan de sex åren har gått. Vi har som en plan att den största delen av detta ska refinansieras efter tre år", säger Ilija Batljan i intervjun.


Dela med dig