Se möjligheterna i börsraset
Det har nog inte undgått någon att börsen har sjunkit under 2022. Och inte bara lite, utan till dags dato är OMX GI ned hela 21 procent. Många drabbas av stress, ångest och till och med panik – varför? Och hur ska vi förhålla oss till känslorna som kommer likt kraftiga nordanvindar?
Istället för att fly dem ska vi acceptera dem. Vi ska även förstå varför de finns. Med kunskap skapar vi oss möjlighet för bättre investerande.
Skillnaden på stress och ångest
För det första måste vi skilja på stress och ångest. Förenklat och kortfattat kan det förklaras som att ångest är en upplevd stress för att man (eventuellt) kommer bli stressad. Med andra ord kan sägas att man är orolig för att man kommer bli orolig.Det kan låta komiskt, men det är vad ångest är.
Frågan som då väcks är – varför går jag runt och är orolig för att bli orolig? Svaret leder oss in på människans förmåga att uppleva stress och dess vitalitet för människan. Ja, du läste rätt, för stress har hjälpt oss till den plats vi – människan - är idag.
Överlevare tack vare vår stress
Människans drivs av en primär instinkt, vilken är att överleva. Till varje pris. Vi är rovdjur och vår främsta uppgift i livet är att trygga vår överlevnad. Naturen och evolutionen utrustade oss med flera egenskaper och förmågor för att lyckas med vårt uppdrag.
Stress är en av dessa. Vad upplevde våra förfäder på savannen när de hörde ett prassel i busken? Vilka känslor kom och hur agerade kroppen? Och vad ledde sedan detta till för agerande?
Ett prassel som vi inte vet var det kommer ifrån betraktar hjärnan direkt som ett eventuellt hot – kanske ett lejon som lurar på mig? Insikten får kroppens sympatiska nervsystem att gå igång och med det skickas kortisol, noradrenalin samt adrenalin ut. Andningen ökar för att möjliggöra mer syre och med det ökat blodflöde till musklerna.
Kort sagt blir vi mer alerta och beredda på den eventuella faran. Kroppen förbereder sig alltså för en kamp på liv och död och som bekant är vår främsta uppgift att överleva. Till varje pris. Det här aktiva läget kostar, såklart, mycket energi hos oss.
Navigerar sämre
Vår förmåga att känna stress har således hjälpt oss överleva. Utan den hade vi inte regerat på eventuella faror. Vi är och blir mer alerta, mer observanta. I korta perioder är tillståndet mycket tacksamt, till och med nödvändigt. Men under längre perioder är det tvärtom, skadligt och direkt hotande mot såväl vårt mående som vår funktionalitet.
Tänk dig att mer eller mindre ständigt gå runt med taggarna utåt och varje muskel på helspänn, likt vi är omringade av buskar med hotande lejon. Hjärnan och kroppens övriga organ klarar inte av det. Det kostar för mycket energi, såväl mentalt som fysiologiskt. Och ju mindre energi vi har, desto sämre mår vi. Desto sämre navigerar vi. Desto sämre förmår vi att tänka och agera rationellt och på ett långsiktigt hållbart sätt.
Börsen som savannens buskar
Förr jagade vi all mat. Vi byggde våra hyddor. Och vi levde i mindre stammar där vi var självförsörjande. Pengar eller andra valutor var inte existerande. Idag är pengar de medel vi har för överlevnad och med dem betalar vi allt från skydd, såsom avgiften för vårt boende till försäkringar och larm, till mat.
Det faller sig således naturligt att vi drabbas av stress när vi ser värdet på vår portfölj minska, för mindre pengar betyder mindre medel att överleva. Den skakiga börsen är savannens buskar. Ibland kan det vara ett lejon som döljer sig bland löven, men det är sällan som så alltid är fallet.
Vad kan du göra?
För det första är det viktigt att sätta allt i relation till allt övrigt i ditt liv. Hur ser din övriga ekonomi ut? Är du inne på börsen för att långsiktigt, dvs. plus tio år, ta del av dess potentiella avkastning? Om svaret är ”ja”, finns ingen anledning att oroa sig. Du är nettoköpare under flera år och att då få möjlighet att investera i bra bolag till ett billigare pris är ju något positivt, eller hur?
Historiskt vet vi att börsen går i cykler och det är enbart ett sundhetstecken. Se istället möjligheterna istället för hindren. Som bekant har ett mynt två sidor och så länge du inte investerar med pengar du i närtid är beroende av har du ingen anledning att oroas för allmänna börsras.
För det andra är mitt råd – skriv! Sätt ord på dina tankar och känslor. Du kommer märka ass dess intalade makt inte är annat än just intalad.
Tankar och känslor är inte sanningar. De har ingen makt. Makten hur att förhålla sig till dem är din. Ta den!
/Cristoffer Andersson