Aktiespararna

Se upp för dyra blandfonder

Av Redaktionen
23 maj 20184 min lästid

Visst kan det kännas skönt att ha både aktier och räntepapper i portföljen.
Men tryggheten kan stå dig dyrt – i alla fall om du köper någon av marknadens dyraste blandfonder.

– För den passiva spararen behöver blandfonder i sig inte vara fel, men det gäller att hålla koll på avgiften samt vara medveten om vilken typ av blandfond som köps, säger Carl-Henrik Söderberg, börs- och fondredaktör på Aktiespararna.

Försäkringsbolaget Movestic säljer olika sparprodukter inom pensionssparande – ofta med höga avgifter, visar Dina Pengars granskning i Expressen.

En del av Movestic fonder kostar flera gånger gånger mer än en vanlig aktiefond.

Movestic Multifond Försiktig och Movestic Multifond Balanserad har en årlig avgift på 2,83 procent respektive 2,73 procent, jämfört med snittavgiften för en svensk aktiefond på 0,94 procent, enligt Finansinspektionen.

16 fonder av Movestics fonder har en avgift som är högre än 1,99 procent, enligt Expressens granskning.

Stefan Klohammar, Stefan Klohammar, investeringsansvarig på Movestic, motiverar avgiftsnivån med att fonderna dels är aktivt förvaltade, dels använder externa förvaltare.

Men det största innehavet i Movestic SICAV - Proaktiv 85 M utgörs av billig indexfond från Öhman, visar tidningens granskning.

Movestic SICAV – proaktiv 90 M – utgörs till största delen av billiga räntefonder, som för sig har avgifter på 0,10–0,35 procent, men har en avgift på 2,16 procent.

Movestic SICAV Monyx Sverige/Världen har en avgift på 2,5 procent, men presenterat sämre än både index och jämförbara fonder.

Movestic uppger att bolaget ständigt arbetar med att fonderna ska hålla så hög kvalitet som möjligt, utifrån bland annat avkastning och prissättning.

Carl-Henrik Söderberg, börs- och fondredaktör på Aktiespararna.

Vad ska spararna tänka på som är intresserade av paketerade fonder, som blandfonder och fond-i-fonder?

– Att de absolut kan agera fullgoda alternativ till sparportföljen, så länge de inte kostar alltför mycket. Uppenbarligen finns det aktörer som utnyttjar sparformen till att tjäna extra pengar genom orimligt höga avgifter.

Vilken roll spelar avgiften för den som sparar långsiktigt?

– Avgiften är högst relevant då den över tid gröper ur den långsiktiga avkastningen i portföljen och är således något att hålla koll på vid investeringsbeslut.

Vad är för- och nackdelarna med en blandfond?

– Fördelen med kompositionen mellan aktier och räntor är att du som sparare får en mer diversifierad portfölj än om du exempelvis enbart investerar i aktiefonder eller direkt i aktier. Vi ska komma ihåg att vi har mer eller mindre tio år av börsuppgång i ryggen och med det allmänt svajiga börsklimat som råder just nu, och med en numera uppåtgående räntetrend, är det lättare idag än tidigare att argumentera för att räntor borde utgöra en del av den totala portföljen. Men som sagt, avgifterna är på sina håll oskäligt höga. Så ta dig tid att gå igenom utbudet av blandfonder och hitta de som du tycker är bäst, med avgiften tagen i beaktning.

Vad är en acceptabel avgift för en blandfond?

– Jag skulle säga att det beror på vilken typ av blandfond vi pratar om. Men generellt inte över 1 procent. Det finns dock blandfonder med en lite annorlunda tilt (exempelvis en stor andel av portföljen utgörs av företagsobligationer) med god långsiktig historik som jag tycker att sparare kan vara okej med att betala mer än 1 procent i avgift för

Finns det något bra alternativ till en blandfond?

– För den som inte vill investera direkt i aktier kan man såklart köpa aktie- och räntefonder för sig och därmed slippa betala den extra avgiften som en blandfondaktör kan ta ut.

Dela med dig