Aktiespararna

SEB: Räntan sänks redan innan sommaren

Av Elin Hanspers
23 januari 20244 min lästid
I sin senaste Nordic Outlook-rapport reviderar SEB upp sin tillväxtprognos för Sverige och pekar på att de positiva inflationsöverraskningarna väntas fortsätta.

I sin rapport pekar SEB på att det ekonomiska läget präglas av en ökad ekonomisk optimism. Banken tror att en mjuklandning är möjlig och på en mild inbromsning i världsekonomin.

”Efter några riktigt utmanande år för världsekonomin tas nu steg mot ökad stabilitet. Inflationen faller på bred front och öppnar vägen för lägre räntor, lägre kostnader för företagen, bättre hushållsekonomi och stabilare konsumtion”, säger SEB:s chefsekonom Jens Magnusson.

BNP väntas ta fart 2025

Under andra halvan av 2023 föll svensk BNP men en djupare sättning verkar kunna undvikas, skriver SEB. BNP-prognoserna har också reviderats upp jämfört med novemberprognosen. Nedåtriskerna har minskat betydligt på grund av fallande inflation och räntor och mycket talar också för en starkare återhämtning

BNP väntas åter öka under helåret 2024, om än marginellt, med 0,1% mot tidigare väntade 0,4%. Nästa år väntas tillväxten landa på 2,8%, mot tidigare 2,5%, tydligt över trend.

Motståndskraftig industri

SEB pekar på att industrin blivit överraskande motståndskraftig. Industrins motståndskraft stöttar också investeringarna. Men trots att investeringskonjunkturen fortsätter vara stark, men minskar investeringar i bostäder snabbt.

Inflation under målet och räntesänkning innan sommaren

Banken ser en mycket hög sannolikhet för att Riksbanken inleder sina räntesänkningar i år. Banken tror på en första räntesänkning i maj, men menar att den svårbedömda januariinflationen kommer att vara en osäkerhetsfaktor. Totalt väntas styrräntan sänkas med 100 punkter i år och ytterligare 75 punkter under 2025 och alltså därmed landa på 2,25%.

”Direktionen vill säkerställa att inflationen varaktigt är i linje med målet. Det talar för att förväntningar om en sänkning redan i mars är för optimistiska. Vi tror även att direktionen vill undvika att kronan försvagas på nytt och att ECB gärna får sänka först. Samtidigt är arbetsmarknad och tillväxt svagare i Sverige och den höga räntekänsligheten gör att det realekonomiska priset för att skjuta på räntesänkningarna är högt”, säger Jens Magnusson.

Vidare pekar banken på att hushållens konsumtion är den viktigaste faktorn vad gäller hur djup och lång lågkonjunkturen blir. Banken räknar med svagt fallande konsumtion under första halvåret men att återhämtningen sedan påbörjas under andra halvåret i och med att Riksbanken inleder sina räntesänkningar.

När det kommer till inflationen räknar SEB med att KPIF exklusive energi faller till strax under 2% mot slutet av året. Därefter väntas den stiga och ligga ungefär i linje med inflationsmålet under 2025.Lägre energipriser väntas vidare göra att KPIF faller under målet redan till sommaren 2024.

” När inflationen nu är på väg ned faller inflationsargumentet men vi tror ändå att regeringen väntar till 2025 innan finanspolitiken tydligt läggs om i en mer expansiv riktning, delvis på grund av den ekonomiska utvecklingen och ekonomiska ramverket, och delvis på grund av valet 2026. Vi tror på expansiva åtgärder på 60–80 miljarder under 2025, motsvarande 1-1,5% av BNP”, säger Jens Magnusson.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.



Marknadsnyheter

Dela med dig