Aktiespararna

Sektorerna som kan överraska positivt

Av Eric Emanuelsson
17 oktober 20232 min lästid
Karl Hedberg är aktiechef på Carnegie Private Banking.
Bankerna och vissa konsumentriktade bolag kan överraska positivt under Q3-rapporterna. Samtidigt finns det risk för besvikelser i fastighetssektorn och bland vissa småbolag. Det tror Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie.

Rapportsäsongen har dragit igång och under veckan är det flera tungviktare som öppnar böckerna.

I en intervju på Carnegies sajt säger investmentbankens aktiechef Karl Hedberg att verkstadsrapporterna från ABB och Volvo blir högintressanta.

"Dels om de ger någon inblick i efterfrågeförändringar, dels hur marknaden reagerar på kvartalssiffrorna".

Under måndagen gick bland annat analyshuset Kepler Cheuvrex ut och spådde starka kvartal både för Handelsbanken, SEB och Nordea - dock valde Kepler att sänka sina rekommendationer för de två sista till behåll, med motiveringen att aktierna är rimligt värderade.

Tror bankerna kan överraska

Karl Hedberg tror också att bankerna lär leverera bra resultat och han säger att det ska bli intressant att se om ett ytterligare starkt kvartal kan förändra synen hos de utländska investerare som varit rädda för de svenska bankernas fastighetsexponering.

Hedberg tror också att bank-sektorn generellt kan överraska positivt under Q3-rapporterna.

"Dessutom finns förutsättningar för en del konsumentinriktade bolag, som pressats av lagerneddragningar hos återförsäljare, att överraska positivt", säger han till Carnegie.

Vad det gäller vilken sektor som kan få det tufft under Q3-rapporterna så nämner Hedberg fastighetssektorn, där bolagen fortsätter att ha det tufft med stigande räntor.

"Det är samtidigt inte helt överraskande".

Småbolagen kan straffas hårt

Risken för störst kursmässigt negativa överraskningar tror Hedberg finns i småbolagen.

"Investerarna är fortsatt betydligt mer avvaktande inställda till småbolagen jämfört med storbolagen, därför riskerar rapportmissar att straffas betydligt hårdare bland småbolagen", säger han.


Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsanalyser

Dela med dig