Aktiespararna

SHB: Då stärks den svenska kronan

Av Elin Hanspers
22 maj 20242 min lästid
På kort sikt är den svenska kronan i den amerikanska centralbanken Federal Reserves händer, skriver Handelsbanken i sin konjunkturrapport. På lång sikt finns det flera strukturella, ekonomiska faktorer som talar för att kronan är undervärderad.

De senaste åren har kronan samvarierat med de amerikanska räntorna och när räntorna gick upp 2022 och 2023 försvagades kronan runt 20% gentemot euron och dollarn. Banken noterar att så länge som Fed håller räntorna kvar på de höga nivåerna går dollarn starkt medan exempelvis den svenska kronan går svagt.

”När inflationen i USA faller tillbaka, och Fed inleder räntesänkningar, kommer troligtvis detta att reverseras – oron för den globala konjunkturen minskar, och riskviljan på valutamarknaderna återvänder. Då bör kronan stärkas mot såväl dollarn som euron. Vår prognos är att Fed påbörjar sina räntesänkningar i september, och då kan även kronan, på ett varaktigt och tydligt sätt, röra sig mot starkare nivåer”, skriver de.

Långsamt starkare krona framöver

Vidare skriver banken att mycket tyder på att vissa av de effekter som har tyngt kronan, såsom Riksbankens tidigare mycket expansiva penningpolitik och storskaliga tillgångköp, kommer att reverseras i framtiden. Dock bedömer banken att det svenska sparandet i utländska tillgångar, som också påverkar kronan, kommer att fortsatt vara högt.

Emellertid anses effekterna av dessa flöden från hushåll och fonder få ett minskat avtryck i och med att kronan blir en mer attraktiv valuta att investera i.

”För att kronan ska stärkas på medellång sikt, över de närmaste 2–5 åren, krävs troligtvis att de globala investerarna ändrar sin syn på kronan”, skriver banken.

Att Sverige, jämfört med de flesta andra länder, kommer att ha en mer expansiv finanspolitik och en starkare ekonomisk utveckling över de närmaste åren, bör gynna kronan på medellång sikt.

”På ännu längre sikt är vår syn att de strukturella faktorerna kring svensk ekonomi talar för att kronan är undervärderad”, skriver banken slutligen.

Bedömningen är att kronans långsiktiga jämviktskurs är ungefär 10 kronor per euro och 8,50 kronor per dollar – även om det kommer att ta tid att nå upp till nivåerna. Vid utgången av 2026, tror banken att kronans växelkurser mot euron och dollarn är omkring 10,60 respektive 9,50.

LÄS MER: Thedéen: Swiftie-arméns anstormning tyder på kronrea

LÄS MER: Semesterdestinationerna svenska kronan räcker längst till



Makroanalyser

Dela med dig