Aktiespararna

SHB höjer Skistar efter närapå rekordtidig start för vintersäsongen

Av Elin Hanspers
12 december 20232 min lästid
Vintern drog igång tidigt i år.
SHB drar upp sin rekommendation för Skistar och Nordea anser att aktien ska upp.

Handelsbanken ser mer positivt på Skistar-aktien och drar upp den kortsiktiga rekommendationen till behåll från sälj och upprepar sin långsiktiga rekommendation market perform.

De pekar på att förbättrat bokningsläge, med flera internationella gäster samt att de viktiga jul- och nyårsveckorna är mer fördelaktiga i termer av semesterdagar. Handelsbanken menar att den svaga kronan har bidragit till större efterfrågan från utländska gäster och att vintersäsongen dragit igång nästan rekordtidigt.

”Vi har höjt vår resultatprognos för 2023/24 med 1 procent och räknar nu med att rörelseresultatet för räkenskapsåret kommer att öka med 31 procent till 656 miljoner kronor. Baserat på vår prognos för 2023/24 handlas aktien till P/E 17,7x”, skriver de.

Nordea: Aktien ska upp

Även Nordeas aktiemarknadsstrateg Martin Björsell skriver att den tidiga vintern vara positiv för Skistar. Alla Skistars destinationer har kunnat öppna redan i november, vilket har lett till gratis marknadsföring och gynnat kostnaden för snöproduktion och snötillgången under resten av säsongen.

Vidare menar han att bokningarna för vintern är bra och att den tidiga vintern borde ha förbättrat bokningstrenden ytterligare.

Dessutom menar även Björsell att den svaga norska och svenska kronan bör ha ökat intresset från internationella gäster och gjort att svenskar och norrmän föredrar en skidsemester hemma snarare än att åka till exempelvis Alperna.

Den tidigare snön har ännu inte fått någon större positiv påverkan på aktiekursen, men ett förbättrat bokningsläge anses kunna bli en trigger för aktien.

”Aktien tog pisten ned och kursen har backat över 30%sedan toppen i maj. Efter en tid i liftkön tror jag att det är dags för aktien att ta sig upp igen”, skriver Björsell.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig