Aktiespararna

Siffrorna som visar att det finns uppsida kvar på Stockholmsbörsen

Av Jan Lindroth
7 mars 20243 min lästid
Jan Lindroth är en av Aktiespararnas analytiker.
Storbolagsindex har slagit nya rekord de senaste dagarna. Men räknar man in utdelningar och inflation blir bilden annorlunda.

Börsens storbolagsindex OMX30 har nått nya rekordhöjder senaste veckan genom att passera det tidigare rekordet från 3 januari 2022. Uppgången på 34 procent sedan hösten 2022 är imponerande, men tar man hänsyn till utdelningar och inflation blir bilden lite annorlunda.

Storbolagsindex med utdelningar återlagda hade också en topp omkring samma tid, den 30 december 2021, men den passerades redan i somras i mitten på juni. När man räknar in utdelningar har börsen gett 8 procent i avkastning de senaste två åren.

LÄS MER: De vanligaste indexen på Stockholmsbörsen

2024 blir rekordår för utdelningar

Avkastningen är ju det som i slutändan är intressant och 2024 ser ut att bli ett nytt rekordår vad gäller utdelningar, i synnerhet från storbolagen. Då blir det ännu viktigare att hålla koll på avkastningen inklusive utdelningarna.

Det nya all time high-rekordet gäller dock bara storbolagen. Det är de som dragit börsen i Stockholm och i ännu högre grad i USA.

Småbolag släpar

Det breda index som täcker hela börsen har en bit kvar till sitt all time high som sattes 4 januari 2022, närmare bestämt 11,4%. Räknar man in utdelningarna ser det lite bättre ut. Då är det 5,3 procent kvar till toppen för två år sedan. Så de mindre bolagen släpar helt klart efter och frågan är när det kan lossna på den fronten.

Räknar man sedan in inflationen (KPI) som sprungit i väg rejält de senaste två åren så blir det ännu mer uppsida kvar innan man stöter i det tidigare rekordet. Under många år var inflationen en ickefråga men nu ser det annorlunda ut.

Räknar man in den inflation som varit sedan toppen kring årsskiftet 2021/22 så har storbolagsindex tappat 17,5 procent de senaste två åren i fasta priser. Även när utdelningarna räknas in så har de som köpte storbolagsaktier för två år sedan blivit drygt 9 procent fattigare i reala termer.

Än dystrare blir det när man ser på hela börsen. Inflationsjusterad har den tappat nästan 29 procent utan utdelningar. När de räknas in stannar den inflationsjusterade avkastningen på minus 23 procent.

Uppsida kvar att hämta

Ljuspunkten är förstås att eftersom bolagen har fortsatt öka vinsterna de senaste två åren, och det ganska rejält, så borde det finnas uppsida kvar innan man slår i det tidigare taket. Fullt ut har företagen kanske inte lyckats kompensera för inflationen men inte långt ifrån.

På andra håll som USA, Indien och Japan har det också satts nya börsrekord. I USA värderas vinsterna idag på 80 procent av de nivåer som rådde kring milleniebubblan och 90 procent av nivåerna som gällde i slutet på 2021, efter pandemirushen och innan räntorna började klättra.

Samtidigt fortsätter ekonomin i främst USA, men även globalt, att överraska positivt. Det ger stöd till en fortsatt positiv börs.

LÄS MER: Nytt rekord på börsen - experterna: Så kommer det gå resten av 2024

LÄS MER: Här är aktierna analytikern hade köpt för 100 000 kr idag

Marknadsanalyser

Dela med dig