Aktiespararna

Sista chansen: Så maxar du aktiesparandet inför årsskiftet

Av Redaktion
27 december 20242 min lästid
Årsskiftet närmar sig, och för aktiesparare finns det viktiga saker att tänka på för att optimera sparandet inför vårens deklaration. Från smart kvittning till koll på ISK-skatten – här är vad du behöver tänka på.

För aktiesparare är det läge att se över portföljen och planera inför deklarationen, tipsar Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Ett första steg är att utnyttja möjligheten till kvittning av förluster. Har du aktier eller fonder i en vanlig depå som gått med förlust?

Sälj dem innan årsskiftet för att kunna kvitta förlusterna mot vinster. Detta gäller dock inte värdepapper på ISK eller i kapitalförsäkring, där schablonskatt tillämpas. Däremot kan schablonintäkten på ISK kvittas mot kapitalförluster.

En annan viktig åtgärd är att hantera din kapitalförsäkring.

Eftersom avkastningsskatten dras den 31 december behöver det finnas kontanter på kontot för att undvika att värdepapper säljs av automatiskt. Samtidigt är det ingen idé att ta ut pengar inför årsskiftet och sätta in dem efteråt, då insättningar beskattas lika mycket som kapital som redan finns på kontot, enligt Frida Bratt.

Nyheter inför 2025

För dig som sparar i ISK är nyheterna inför 2025 välkomna. Skatten på ISK sänks till 0,89 procent och en skattefri grundnivå på 150 000 kronor införs, vilket gör kontot mer attraktivt även för sparande med lägre risk.

Om du har fonder i en vanlig depå och planerar att sälja dem, gör det före nyår för att undvika fondskatten på 0,12 procent som tas ut den 1 januari.

Årsskiftet är en tid för att optimera sparandet och säkerställa bästa möjliga förutsättningar inför kommande år. Genom att agera nu kan du maximera dina möjligheter som aktiesparare och minimera onödiga kostnader.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

ISK

Dela med dig