Aktiespararna

Skånska börspärlor som lyser starkast

Av Jakob Palmgren
20 januari 20212 min lästid
När vi nu har inlett ett nytt decennium på 2000-talet kan vi konstatera att några bolag i södra Sverige har producerat imponerande avkastningar.

Vi har avslutat ett omtumlande 2020, men ibland kan det vara givande att blicka längre bakåt för att få lite perspektiv på ett långsiktigt sparande i aktier.

Har dina investeringar härstammat från södra Sverige är chansen god att du har fått en fin avkastning under det föregående decenniet.

Lunda, -Torekovs och Malmöbaserade bolag toppar listan med procentuella ökningar på över tusen procent sett över de tio senaste åren.

Medicinteknikbolaget Cellavision, med rötter i Lund, har haft en häftig resa. Bolaget noterades på Nasdaq Stockholm den 31 maj 2010 (14,6 kronor) och det var ingen direkt succé. De första tre åren pendlade aktiekursen mellan 9 och 18 kronor. Utvecklingen backade totalt sett med knappt 3 procent. 2014 tog det fart och aktien började klättra och utvecklingen på omkring tio år noteras till över 3000 procent. I dag handlas aktien till cirka 327 kronor och den högsta aktiekursen hittills återfinns vid 409 kronor.

I nordvästra Skåne hittar vi den skånska Bjärehalvöns gigant Nolato – som har sitt huvudkontor i Torekov. Genom sin förvärvsstrategi och utveckling av produkter som baseras på polymera material har de blivit en global aktör. Deras produktportfölj innefattar förpackningslösningar för läkemedel och kosttillskott, delsystem till mobiltelefoner och läsplattor samt avancerade tekniska produkter till fordonsindustrin. Nolato hade sitt bästa kvartal någonsin under förra året, men går vi längre bakåt har de levererat en stark avkastning på börsen. 1 310 procent under det senaste decenniet är inte illa. I dag handlas aktien för runt 808 kronor.

I Skånes största stad hittar vi kyltekniksbolaget Beijer Ref. Med lösningar inom kyla och klimatreglering har det Malmöbaserade bolaget vuxit globalt. Kunderna återfinns oftast i Nordamerika och Europa inom olika sektorer, men främst är det små- och medelstora företag som köper Beijers tjänster. Aktien har gett ökat med 1 244 procent under mätperioden och är i skrivande stund din för 377 kronor.

Övriga bolag som presterat under det senaste decenniet bland våra utvalda skånska bolag hittar vi inom miljöteknik, fettillverkning, fastigheter, industri och byggbranschen.


Dela med dig