Aktiespararna

Skräckblandad förtjusning i portföljen

Av Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark
24 maj 20186 min lästid

Allmän reflektion

Först och främst vill vi börja med att tacka alla engagerade följare av Korta Portföljen. Intresset för portföljen har stadigt ökat under en längre tid och efter förra veckans inlägg har vi fått in mycket spännande feedback från er läsare.

Att ni uppskattar det veckovisa formatet är glädjande och vi gör vårt yttersta för att varje vecka gräva fram nya case och få ned våra tankegångar i skrift.

Vi strävar kontinuerligt efter att förbättra upplägget och göra formatet med Korta Portföljen så användarvänligt som möjligt för alla nuvarande och blivande medlemmar i Aktiespararna och Unga Aktiesparare.

Med det sagt går vi över till marknaden.

Har turbulensen återvänt?

Förra veckan argumenterade vi för att börsvinden hade vänt. Även om det alltid är svårt att identifiera stora vändpunkter på börsen, såg vi hur en rad marknadsnyanser långsamt hade börjat skifta på den globala spelplanen.

Mest iögonfallande har kanske räntemarknaden i USA varit, där temat med stigande räntor fortsätter i en oförminskad takt för de flesta löptider. 10-årsräntan har nu brutit igenom 3 procent med besked och ser ut att fortsätta uppåt.

Högre räntor pressar i vanlig ordning obligationsägare (givet den inversa relationen mellan ränta och obligationspriser) men har också börjat kännas för högbelånade amerikanska fastighetsinvesterare. Även tillväxtekonomier med stora dollarlån påverkas negativt av denna utveckling.

Utöver detta har vi den pågående osäkerheten i Italien. Landet fick till slut sin populistiska koalitionsregering som nu lovar allt åt alla – med lånade pengar.

Italien är inte direkt ett föregångsland vad gäller sunda statsfinanser och räntorna har redan börjat klättra uppåt på italienska statspapper, trots ECB:s omfattande stödköp som förvränger prisbilden.

Situationen är å andra sidan mer akut i Turkiet. Den turkiska liran har försvagats kraftigt på kort tid och frågan är nu om beslutsfattarna måste ta ett steg tillbaka från att köra ekonomin extra ”het” för politiska anledningar.

Vi ser en kraftig dollaruppgång gentemot den turkiska valutan senaste året

Igår onsdag kom i alla fall besked från den turkiska centralbanken att styrräntan höjs 3 procentenheter till 16,5 procent i ett försök att "försvara" den inhemska valutan. Det är en kraftig monetär åtstramning som kommer att ha en avkylande effekt på den inhemska ekonomin. Frågan är i vilken utsträckning och om fler räntehöjningar väntar runt hörnet.

Hur allt slutar är - som vanligt - oklart.

Men vi fortsätter att agera på förra veckans tema och gör följande ommöbleringar i portföljen:

Till att börja med hyvlar vi positionerna i följande innehav:

  • Loomis från 10 procent till 8 procent (kurs 339 kr)
  • Nordea från 8 procent till 6 procent (kurs 88,7 kr)

Semafo

  • Vi tar en position i det kanadensiska gruvbolaget Semafo till kurs 24 kr
  • Vi ägde aktien i fjol och placeringen blev totalt sett den sämsta placeringen i portföljen under hela 2017 på runt -30 procent
  • Nu är dock den andra gruvan (Boungou) i princip i hamn och produktionen är planerad att dra igång redan i juni, före tidigare utsatt tidsplan
  • Att köpa in aktien igen är självklart förknippat med en skräckblandad förtjusning för oss, men vi har följt bolaget under en längre tid och har väntat på rätt ingångsläge
  • Vi bedömer att rätt tidpunkt har anlänt eftersom vi väntar oss en rejäl studs i guldpriset här, från dagens pris på cirka 1290 till 1400 dollar/Oz samtidigt som produktionen i den höghaltiga gruvan startar till en lägre brytkostnad
  • Koncernens finansiella ställning är även stark och aktien värderas lågt på våra prognoser för 2019 (p/e 7) och framåt
  • Kombinationen av stigande guldpris, ökad produktion och lägre kostnader borde fånga aktiemarknadens intresse och resultera i en uppvärdering
  • Positionen motsvarar 5 procent av portföljvärdet och placeringshorisonten är 3–6 månader
  • Observera att placeringen är behäftad med ett högt risktagande och är inte lämplig för alla
  • Riktkursen sätts till 35 kronor
  • Se mer om caset i videon från Moderna Museet nedan

Invesco Gold & Precious Metals

  • Vi väljer även att ta en position i branschfonden Invesco Gold & Precious Metals som specialiserar sig uteslutande på gruvbolag inom ädelmetallssektorn till kurs 43,4 kronor per andel
  • Fonden erbjuder ett spännande tvärsnitt i den globala sektorn
  • Investeringen görs mot samma bakgrund som placeringen i Semafo och guldtesen
  • Positionen motsvarar 5 procent av portföljvärdet
  • Placeringshorisonten är i spannet 3–6 månader
  • Den årliga avgiften för fonden uppgår till 2,35 procent på Avanza
  • Observera att placeringen är behäftad med ett högt risktagande och är inte lämplig för alla

Portföljen i sin helhet finner ni nedan

Om den kortsiktiga portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för våra medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Portföljuppdatering sker varje torsdag på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare.

Dela med dig