Aktiespararna

Smällen som gett aktierna stryk: ”Domen för hård”

Av David Flatbacke-Karlsson
6 mars 20185 min lästid

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 2 2018

Nedgången för bostadsutvecklarna har gjort det tufft för många börsbolag i byggbranschen.
– Marknadens dom känns för hård, säger Claes Folkmar, chef för Aktie­spararnas marknadsbevakning.

Det var när Wallenstam omvandlade ett 90-tal bostadsrätter till hyresrätter i Solberga i södra Stockholm som en sovande marknadsbjörn vaknade till liv.

Flera bostadsutvecklare, både större och mindre än fastighetsbolaget Wallenstam, har fått se sina aktier falla tungt på Stockholmsbörsen i takt med vinstvarningar, sjunkande efterfrågan och lägre priser.

Men oron slår inte bara mot bolagen som jobbar med själva bostäderna – utan även mot aktörer med besläktad verksamhet.

Bostadspriserna är ned omkring 10 procent sedan toppen i augusti 2017. Allt fler oroar sig för att stundande räntehöjningar kommer att ställa till det för en högt skuldsatt svensk befolkning.

En avmattning gällande efterfrågan ställt till utbud har gjort livet surt för inte minst bolag som arbetar med nyproduktion av bostäder. Bland annat är lyxbyggaren Oscar Properties aktiekurs ned över 50 procent sett över det senaste året. Även stabilare och mer diversifierade Skanska, JM och NCC har backat rejält.

– I de stora bostadsutvecklarna känns marknadens dom för hård. Flera av dem är väldigt lågt prissatta, säger Claes Folkmar, chef för Aktiespararnas marknadsbevakning.

”Brukar slå hårdast mot konsumenter”

Däremot har även bolag som rör sig inom liknande segment fått känna på en allt tristare sinnesstämning. Det vittnar byggvarukedjan Byggmax, vars aktie tappat mer än 10 procent bara under 2018, koncernchef om.

– Visst är det så. Men jag tycker att det är viktigt att poängtera att vi inte är särskilt exponerade mot nybyggnation av bostäder, säger vd Mattias Ankarberg.

Har marknaden fått saker och ting om bakfoten?

– För oss handlar det om konsumenter som gör renoveringsprojekt på allra främst sina villor. Efterfrågan har, undantaget omregleringar av Rot och amorteringsregler, varit konstant jämfört med BNP-utvecklingen de senaste tio åren. Våra kunder investerar pengar i sina hem och gillar att göra saker själva, understryker Mattias Ankarberg.

Även Ahlsell, som har flera bostadsutvecklare som kunder, har märkt av oron kring utvecklingen på bostadsmarknaden.

– Vi har endast 15 procent av vår försäljning mot nyproduktion av bostäder. Ytterligare 15 procent går mot kommersiella fastigheter. Vår största exponering är mot renoveringsmarknaden, som utgör cirka 35 procent av försäljningen. De större fastighetsägarna renoverar sina bestånd kontinuerligt. Det har en balanserande effekt om eller när nybyggnationen minskar. Utöver fastighetsexponeringen har vi sedan kunder inom infrastruktur och industri, som tillsammans utgör resterande 35 procent. Vi är väl diversifierade, säger industrigrossistens vd Johan Nilsson.

Kan absolut påverkas

Claes Folkmar anser dock att bolag som Ahlsell och Byggmax kan komma att lida av konsekvenserna av en vikande bostadsmarknad.

Om bostadsägare känner sig fattigare på grund av fallande priser kan de skjuta på att göra investeringar och upprustningar i sina hem, enligt honom.

– Å andra sidan är ju framför allt Byggmax en ”gör det själv-butik”. Volymtappet begränsas delvis av att folk väljer att göra delar av investeringarna och renoveringarna själva.

Mattias Ankarberg ser samtidigt andra risker i omvärlden.

– Stiltje i branschen och inga husaffärer vore inte bra för oss. I mina ögon befinner vi oss i toppen av en konjunkturfas just nu. När den mattas av kommer det så klart att märkas för Byggmax också. Samtidigt brukar lågpriskoncept, likt vårt, ta marknadsandelar i svåra tider. När en konsument får mindre i plånboken väljer denne dessutom ofta att renovera på egen hand i stället för att anlita en hantverkare, säger Byggmax vd.

Vissa får det värre

Claes Folkmar är noggrann med att sviktande priser kommer att drabba bostadsutvecklarna hårdast. Bolag med en viss typ av affärsmodell lär få mer stryk än vad andra kommer att få.

– De mer spekulativa och nya bostadsutvecklarna som riktat sig mot de köpstarkaste segmenten i framför allt Stockholm kommer troligen att få det fortsatt tufft framöver. De välkapitaliserade bostadsutvecklarna med större geografisk spridning kommer klara sig bättre, säger Claes Folkmar.

Hur ska sparare tänka?

– Köp eventuellt de bästa bolagen. Till exempel Bonava och JM. Var försiktig med övriga, är marknadsbevakningschefens råd.

Dela med dig