Aktiespararna

Småspararfavoriten rasar idag - rådet: Slå till och köp

Av Eric Emanuelsson
16 maj 20233 min lästid
Embracer rasar på börsen under tisdagen efter en vinstvarning. Strax före lunchtid är aktien ned över 16%. Flera banker konstaterar dock att de inte tror att vinstvarningen kommer att ha någon betydelse för de kommande åren och upprepar sina köpstämplar.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Det var tidigare under våren som Embracer meddelade att flera partner- och licensavtal hade dragit ut på tiden och förmodligen inte skulle kunna avslutas förrän mitten på 2023.

Flera experter tolkade nyheten som en vinstvarning för det fjärde kvartalet och de fick rätt.

Skickade ut en vinstvarning

Under tisdagsmorgonen kom Embracer nämligen med sin vinstvarning och bolaget uppskattar att det justerade rörelseresultatet blir 0,9 miljarder kronor i det fjärde kvartalet (januari-mars 2023), vilket resulterar i att det justerade rörelseresultatet för helåret landar på 6,35 miljarder kronor. Något som är väldigt mycket längre än det tidigare kommunicerade prognosintervallet på 8-10 miljarder kronor.

Enligt bolaget beror skillnaden främst på just att partner- och licensavtal inte har slutförts.

Men under måndagskvällen kom också en positiv nyhet för bolaget. Embracer tillkännagav då att man fått till ett avtal med Amazon om ett nytt spel om Sagan om Ringen. Det är Amazon som kommer att ge ut och leda utvecklingen av spelet.

”Vi förväntar oss att Embracer drar nytta av royalties vid lanseringen”, skriver Swedbank i en ny analys på tisdagen.

Upprepar sin köpstämpel

Banken skriver vidare att det är svårt att bortse från det svaga resultatet som väntas för Embracer i det fjärde kvartalet, men att de inte förväntar sig att det kommer att orsaka några förändringar i konsensus för de kommande åren.

”Vi upprepar köp med riktkurs 82 kronor”, avslutar banken i sin analys.

Handelsbanken lämnade också en kommentar under tisdagsmorgonen, där man skriver att Embracers avtal med Amazon är en ”potentiellt väldigt stor affär i det längre perspektivet”.

Vidare konstaterar banken att om de väger samman vinstvarningen och spelnyheten så är ”nettot av nyheterna svagt positivt då vi bedömer att vinstvarningen inte har någon större effekt på 2023/24. Därtill borde guidningen för det första kvartalet vara positiv givet Dead Island 2 och vi tror även att Embracer siktar på att teckna fler avtal i närtid”.

Handelsbanken har sedan tidigare köpstämpel på Embracer och har med bolaget i sin småbolagslista.

Danske Bank höjer riktkursen

Pareto Securities skriver i en kommentar till nyhetsbyrån Finwire att vinstvarningen inte kom som någon överraskning och konstaterar samtidigt att avtalet med Amazon är något positivt.

"Som vi titulerade vår senaste uppdatering, "Tålamod kommer att belönas", uppmanar vi investerare att se på den större bilden av vad Embracer håller på att bygga", skriver man.

Under tisdagen höjer också Danske Bank sin riktkurs för Embracer från 75 kronor till 77 kronor och upprepar köp.

Vid klockan 12 på tisdagen kostar en aktie cirka 44 kronor.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.

Dela med dig