Aktiespararna

Analytikern: Stor risk för ny nedgradering av SBB

Av Finwire/Redaktionen
8 maj 20234 min lästid
Måndagen blev en svart börsdag för SBB. Strax före klockan 14 är B-aktien ned drygt 18 procent och D-aktien hela 26%. Anledningen är att kreditvärderingsinstitutet Standard & Poors sänker sitt kreditbetyg för bolaget och slår fast att utsikterna är negativa.

Det var under förmiddagen på måndagen som nyheten kom att Standard & Poors sänker sitt långsiktiga kreditbetyg för fastighetsbolaget SBB till BB+, från tidigare BBB-. Det kortsiktiga kreditbetyget sänks till B, från tidigare A-3. Utsikterna för kreditbetygen är negativa.

Bakgrunden till de sänkta kreditbetygen är att S&P bedömer att skuldsättningsgraden är alltför hög på 59,9 procent och räntetäckningsgraden har fallit till 2,1 gånger ebitda-resultatet på rullande tolv månader.

SBB har också refinansieringsbehov av obligationer på 14 miljarder kronor de närmaste tolv månader, vilket ökar oron för bolagets likviditet.

Aktiespararnas analytiker kommenterar

Aktiespararnas analytiker Robert Andersson kommenterar rapporten från S&P så här:

"I rapporten klargjorde kreditratinginstitutet att utsikterna för framtida utveckling av kreditbetyget är negativa. Bland annat framhöll institutet att de i det nya kreditbetyget har räknat in bolagets aviserade nyemission om drygt 2,5 miljarder. När emissionen aviserades framhöll bolaget att teckningskursen skulle vara 16 kronor och att bolaget erhållit teckningsåtagande gällande drygt 16% av emissionen. Att bolaget ska lyckas fylla emissionen i dess nuvarande form bedömer jag vara omöjligt".

Han fortsätter:

"En av ägarna som åtagit sig teckningsåtagande, Sven Olof Johansson, menar också i intervju med Dagens Industri att hans teckningsåtagande enbart är giltligt om bolaget har goda förutsättningar att fylla hela emissionen. Vi tror därför att det kommer vara mycket svårt för bolaget att ta in de pengar dem behöver på D-aktiebasis. Bolaget kan knappast emittera aktier på nuvarande kursnivåer då det innebär en kostnad om drygt 20% per år. Om bolaget inte ska gå en ny nedvärdering till mötes ser det alltså just nu endast ut som att bolaget har två möjligheter. 1. Sälj mängder av fastigheter. 2. Gör nyemission i b-aktien. Oavsett vilket spår bolaget väljer är det att välja mellan pest eller kolera för den tidigare stjärnan på fastighetshimmelen"

Batljan: "Uppfyller alla kriterier"

I SBB:s första kvartalsrapport för året, som kom för någon vecka sedan, skrev vd:n Ilija Batljan att bolagets rapport "tydligt" visar att SBB har klarat av att minska skuldsättningen under 60 procent och att bolagets räntetäckningsgrad fortsatt ligger på en bra nivå och att den kommer att stärkas ytterligare.

”Därmed uppfyller vi alla kriterier för att lämna S&P:s negativa outlook bakom oss”, skrev Batljan då.

Men S&P håller alltså inte med.

Kort efter S&P:s besked kom analyshuset ABG också ut med en snabbkommentar, där de konstaterar att sänkningen av kreditbetyget kommer att leda till ökade räntekostnader om 300 miljoner kronor och att aktien bör falla över 10%.

”Framöver kommer refinansiering att bli svårare och SBB saknar tillräckliga kreditfaciliteter från bankerna, vilket innebär att SBB måste påskynda avyttringar och/eller ställa in utdelningen”, skriver ABG, enligt Nyhetsbyrån Direkt.

Aktien i fritt fall

Strax före klockan 14 på måndagseftermiddagen står det klart att SBB:s aktie har fallit bra mycket mer än 10%.

I skrivande stund är B-aktien ned drygt 18% medan bolagets D-aktie, för vilken en företrädesemission om 2,6 miljarder kronor till teckningskursen 16 kronor föreslagits, var ned hela 26% och handlas till 9,92 kronor.

Både B och D-aktien är på de lägsta nivåerna sedan 2018.

Dela med dig