Spaningar från börsveckan som gått: "Att vara negativ till börsen är plötsligt contrarian"
Veckan lider mot sitt slut och vi kan konstatera att inflationsstatistik var det som satte tonen och som förklarar de glada börsen vi sett sista dagarna. Efter en trevande start på veckan så slutar vi ändå med en uppgång på dryga 2,5 % på Stockholmsbörsen i skrivande stund.
Rapporter fortsätter också att strömma in och fortsätter att göra avtryck i kursgraferna. Sommarbörsen börjar lida mot sitt slut och känslan är att vi är på väg in i en oviss börshöst men med större optimism och mod än på länge.
Nedan några hållpunkter och tankar från veckan som gått.
Veckans…
Vinnare
Det finns några stycken. De flesta är några av börsens mest nedtryckta, att just dessa studsar högst när riskaptiten återvänder är inte ovanligt. E-handlaren Boozt, +20 % för veckan, kom efter rapport som var bra givet dämpade förväntningar efter tidigare vinstvarning (-54 % i år). En annan, Pierce Group, (-86 % i år) steg 25 % efter en köprek. Storskogen (-74 % i år) upp 23 % för veckan. Framförallt de två sistnämnda bör ha mycket kvar att bevisa för att vinna börsens förtroende. Den senaste tidens extrema kursrusare Orrön Energy, den fossilfria delen från Lundin Energy, fortsätter uppåt, nu +150 % på en månad, +33 % för veckan.
Bolagens aktiekurser har tillsammans med utvecklingen för börsen ombaserats till 100.
Förlorare
Spelutvecklaren G5 fortsätter trenda nedåt (-19 % för veckan), nu efter ännu en rapportbesvikelse. Dock var outlook för resten av året optimistisk och analyshusen upprepar sina köprekar med små riktkursjusteringar. Truecaller (-10 %) har stått för en stark comeback på slutet men faller tillbaka under veckan. Ingen direkt trigger men rimligen lite vinsthemtagning samt pånyttfödd oro för fler placings (tar de aldrig slut?). Omvänt från Boozt så faller Hexatronic (-8 %) på rapport efter tidigare omvända vinstvarning. Troligen vd-kommentar kring fortsatt marginalpress som fick investerare att låsa in lite vinst efter senaste tidens uppgång.
Trendvändning
Svårt att inte nämna det som varit på allas läppar denna vecka, inflationen. Var det en tillfälligt lägre inflationssiffra vi såg från den så viktiga amerikanska ekonomin eller början på en botten? På hemmaplan fick vi även där se lägre utfall än väntat, dock högre än Riksbankens egna prognoser. Och kärninflationen (exkl energipriser) steg faktiskt. Förväntningarna på fortsatt aggressiva räntehöjningar har åtminstone minskat. Exempelvis spås sannolikheten för att Fed höjer räntan 75 punkter i september nu vara 38 %, samma siffra var 68 % bara för en vecka sedan. Detta är fortsatt de viktigaste variablerna för börsen framåt, detta då också hänger ihop med vår tro kring hur tuff recessionen (om det ens blir någon) kommer bli och sedermera hur mycket bolagens vinster kommer påverkas.
Sannolikheten att Fed höjer räntan med 50 punkter har ökat kraftigt, vilket marknaden uppskattar då 75 punkter varit huvudscenariot tidigare.
Killgissning
Många sentimentsindikatorer (alltså humöret hos investerare) visar på betydligt bättre riskaptit då t.ex. volatiliteten sjunker, tech- och småbolagsaktier går starkt, Fear&Greed-index över 50 vilket brukar vara bra för börsen. Långräntor har kommit ner. Sannolikheten för att vi såg botten i slutet på juni får sägas ha ökat även om många orosmoln såklart hänger kvar över oss.
Vi vet också att exponeringen mot börsen varit på ovanligt låga nivåer och många som blivit pessimister. Rimligen borde det då finnas en del pengar på sidlinjen som börjar svettas och drabbas av FOMO, något som kan spä på uppgången än mer. Åtminstone på kort sikt. Att vara negativ till börsen är plötsligt contrarian, det svänger fort. För fort?
Börsen mår alltid bättre när rörelserna minskar och investerare känner sig mindre rädda. Om vi vänder grafen på VIX upp och ner (inverterar) så ser vi att börsen och VIX korrelerar väldigt tydligt.
Tanke
Undertecknad har inte fnulat fram detta själv men tanken är alltjämt intressant. Kan höga energipriser leda till återgång till mer hemarbete? Att klara energiförsörjningen i vinter kommer bli tufft i Europa och sätt för att minska energiförbrukningen jobbas på. Både hos hushållen men också hos bolagen. Att inte behöva värma upp stora kontorslokaler kan då vara en väg framåt för att hålla i plånboken.
Senaste åren har det av förklarliga skäl varit svårt att prognosticera konsumtionsmönster, antingen har vi varit försiktiga eller tagit i och extrapolerat för mycket, något som också synts i många aktiekurser. Om ovan tanke realiseras, vilka effekter kan det tänkas få? Ska gamla kursvinnare åter in i värmen? Hushållen är av förklarliga skäl deppigare än på väldigt länge pga hög inflation och stigande räntor. Men om även den trenden börjar svänga tillbaka?
Analytiker: Carl-Henrik Söderberg